Több ezer kurd tüntetett Kölnben

Mintegy 6500 kurd vonult utcára Köln belvárosában, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök ellen tüntessen.

A tiltakozás résztvevői azt skandálták, hogy „Erdogan terrorista” és „Erdogan fasiszta”, miközben „Állítsátok meg Erdogan diktatúráját!” feliratú transzparenseket tartottak fel.

A németországi tüntetés hátterében a kurdokat támogató Népek Demokratikus Pártja (HDP) 11 vezető politikusának, köztük a párt társelnökeinek, Selahattin Demirtasnak és Figen Yüksekdag-nak az őrizetbe vétele áll. Demirtas szeptemberben még személyesen vett részt egy tüntetésen Kölnben.

Az aktivisták szószólói a török államfővel szembeni ellenállásra szólítottak fel, és azzal vádolták a német politikát, hogy egy terrorista illetve diktatórikus rezsimet támogat Törökországban.

Sok aktivista a betiltott törökországi szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egykori alapítójának, a bebörtönzött Abdullah Öcalan képmásával díszitett zászlót lengetett. A német rendőrség három büntetőeljárást is indított: kettőt betiltott PKK-jelképek használata, egyet pedig becsületsértés miatt.

Dersim Dagdeviren, a Nav-Dem nevű kurd ernyőszervezet szóvivője határozott politikai szankciókat követelt Törökországgal szemben. „Nagyon veszélyesnek ítélem, hogy Erdogan személyében egy diktátor áll a NATO egyik legnagyobb hadereje élén” – hangsúlyozta.

Más német városokban is tüntettek Erdogan politikája ellen, így például Stuttgartban kétezren vonultak utcára. Karlsruheban a rendőrség szerint 250-en tüntettek szombaton, de Hamburgban is több százan tiltakoztak az ellenzéki politikusok és kormánykritikus újságírók törökországi letartóztatása ellen.

Orientalista.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑