Cadmus fordítás Cadmus

Több ezren tértek vissza egy nap alatt a szíriai Darayába

Egy nap alatt több ezer civil tért vissza a szíriai főváros, Damaszkusz melletti Daraya külvárosba, amely két évig gyakorlatilag szellemvárosként üresen állt – jelentette kedden a SANA szíriai állami hírügynökség.

A SANA a kormányhadsereget méltatva közölte: a fegyveres erők erőfeszítéseinek hála térhettek vissza a civilek, miután a szükséges, alapvető szolgáltatásokat helyreállították.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns aktivistahálózat is megerősítette a civilek visszatelepülését, közölte, hogy több tucat család tért vissza otthonába a volt iszlamista területre, a szíriai hatóságok pedig megnyitották a városba vezető utakat.

A szíriai főváros környékén fekvő,  iszlamista csoportok egyik gócpontjának számító, évekig ostromgyűrűbe zárt Darayát 2016 augusztusában adták fel a terroristák, akiket a szíriai vezetés szervezte evakuálások jelképévé vált „zöld buszokkal” szállítottak Idleb tartományba.

Idleb maradt az iszlamista szervezetek utolsó mentsvára, a kormány az utóbbi két évben rendszeresen oda szállította a magukat megadó fegyvereseket, jelenleg a Haját Tahrír Al-Sham (HTS) szélsőséges terrorszervezet ellenőrzi a provincia nagy részét.

Megfigyelők szerint a szíriai hadsereg és szövetségeseik Idleb tartomány felszabadítására készülnek, erre Damaszkusz számtalanszor tett már utalást. A közelgő offenzívára utalhat az is, hogy Abu Mohamed al-Goláni terrorista vezér, a múlt héten harcot hirdetett az északnyugat-szíriai tartományért.

MTI nyomán

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑