Több halottja van a mogadishui robbantásnak

Legalább négy ember meghalt Szomália fővárosában, Mogadishuban csütörtökön, miután felrobbant egy autóba rejtett pokolgép egy rendőrőrsnél – közölte a rendőrség.

A Reuters hírügynökségnek beszámoló szemtanúk szerint a főváros egyik legforgalmasabb helyének számító Maka al Mukarama úton, a Waberi rendőrőrsnél elkövetett robbantás következtében számos autó megrongálódott, a rendőrőrs épületét is kár érte.

A támadást egyelőre senki sem vállalta magára, de az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges al-Shabaab rendszeresen hajt végre merényleteket az ingatag központi kormány ellenőrzése alatt álló területeken. A szomáliai terrorszervezet február közepén kíméletlen háborúval fenyegette meg az ország új elnökét, Mohamed Abdullahi Mohamedet is.

Habár az Afrikai Unió szomáliai missziójának tagjai 2011-ben Mogadishuból kiűzték a szélsőségeseket, vidéken az al-Shabaab fegyveresei továbbra is jelentős területeket uralnak, gerillatámadásokat és öngyilkos merényleteket is szerveznek onnan szomáliai és külföldi katonai támaszpontok ellen.

Kedden egy tejszállító autóba rejtett robbanószerkezetet hozott működésbe egy öngyilkos merénylő a fővárosban. A robbantásban legalább tizenhatan meghaltak, és tizenheten megsebesültek, az áldozatok többsége civil volt, mivel a merénylő biztonsági embereknek egy zsúfolt piac mellett zajló tanácskozását vette célba. A merénylet elkövetőjeként az al-Shabaab jelentkezett szinte azonnal.

Az al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és Szomáliát a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló államává alakítsa át.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑