Cadmus fordítás Cadmus

Több hívőt lemészároltak az afganisztáni tálibok egy mecset előtt

 Hét hívőt lemészároltak a radikális iszlamista afganisztáni tálib lázadók az északi Baglán tartomány egyik mecsetje előtt a pénteki imádság után – közölte Tarik Arián, az afgán belügyminisztérium szóvivője.

Az incidens a tartomány Kendzsán nevű körzetében történt, amikor a hívők éppen elhagyták az imaházat.
Arián szerint a halálos áldozatok között két gyermek is van.

A közelben lévő rendőrségi egységek tüzet nyitottak a támadókra, és kettőt megöltek.

Dzsavíd Basarát bagláni rendőrségi szóvivő megerősítette a történtekről szóló értesülést. Hozzátette: a helyi lakosok elítélik az iszlám alapelvei ellen irányuló támadást. A tálibok még nem kommentálták a történteket.

Kedden egyelőre nem azonosított fegyveresek csaptak le szintén imáról érkező hívőkre a keleti Nangarhar tartományban. Az incidensnek öt halálos áldozata volt.

Az idei év első három hónapjában 573 civil vesztette életét és 1210-en sebesültek meg a harcokban és merényletekben – közölte az ENSZ afganisztáni missziója (UNAMA). Az UNAMA szerint ez 29 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Az országban állomásozó NATO-erők kivonásának bejelentése óta a tálibok fokozták az afgán biztonsági erők elleni támadásaikat. Elemzők szerint a kivonulás újabb polgárháborúba taszíthatja Afganisztánt, illetve lehetővé teheti a 2001-ben elűzött radikálisok visszatérését a kormányba.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑