Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Több menekültet telepíthetnek az unióba

2018. 04. 20.

Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba az Európai Bizottság áttelepítési programja révén – mondta a bizottság migrációs ügyekért felelős tagja egy német lapinterjúban.

Dimitrisz Avramopulosz a Berliner Morgenpost című lapban tegnap közölt interjúban elmondta, hogy a tagállamok eddig 40 ezer áttelepítendő menekült befogadására tettek vállalást, Németország pedig a héten felajánlotta, hogy befogad további, több mint tízezer olyan menekültet, akik a program keretében érkeznek az EU-ba. – Ezzel teljesítettük célunkat, és úgy tűnik, meg is haladjuk majd – mondta az uniós biztos.

Az Európai Bizottság tavaly szep-temberben hirdette meg az illegális migráció visszaszorítását célzó stratégiájába illeszkedő kísérleti programot, amelynek célja, hogy a különösen veszélyeztetett menekülteknek a veszélyes utak helyett biztonságos és jogszerű lehetőséget nyújtsanak az Európába jutáshoz, és az EU szolidaritást vállaljon a közösségen kívüli fogadó országokkal. A tagállamok önkéntes alapon vehetnek részt az áttelepítésben, a 2019 októberéig tartó programra Brüsszel 500 millió eurót különített el.

Dimitrisz Avramopulosz az interjúban arra a kérdésre, hogy az önkéntes áttelepítési programtól függetlenül szükség van-e feltétlenül a menekültek tagállamok közötti szétosztását szabályozó kvótákra az EU tervezett új menekültügyi rendszerében, elmondta, hogy a lényeg a felelősségvállalás és a társállamok iránti szolidaritás felmutatása.

Az európai uniós tagállamok egyébként 2017-ben 538 ezer menedékkérő számára nyújtottak védelmet. A kedvezményezettek közel egyharmada szíriai volt – közölte az EU statisztikai hivatala. Az Eurostat jelentése szerint a tavalyi számadatok mintegy 25 százalékos csökkenést mutatnak a 2016-ban regisztráltakhoz képest.

A tagállamok összesen mintegy 24 ezer embert fogadtak be az uniós áthelyezési és áttelepítési program keretében, Magyarország összesen 1290 esetben bírált el pozitívan menedékkérelmet.

A dicséret mellett Avramopulosz ugyanakkor arra szólította fel Berlint, hogy mihamarabb szüntesse meg a menekültválság idején bevezetett határellenőrzést. – Vissza kell térnünk a schengeni rendszer normális működéséhez, mivel a határellenőrzés ismételt bevezetése súlyos visszaesés lenne: akadályozza az utazási szabadságot és az együvé tartozás érzésének megnyilvánulását – hangoztatta a biztos.

Avramopulosz kijelentésével arra reagált, hogy Németország bejelentette, májusi hatállyal meghosszabbítja az ellenőrzést az osztrák határon. Ugyanakkor elképzelhető, hogy Ausztria is bevezeti a határforgalom ellenőrzését Németország felé az év második felében – mondta Herbert Kickl osztrák belügyminiszter a Salzburger Nachrichten című lapban ugyancsak tegnap megjelent interjúban.

Magyar Idők – Mártonffy Attila

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑