Cadmus fordítás Cadmus

Több migránshajó tart Olaszország partjai felé

Az olasz parti őrség 13 személyt átvett a Mediterranea Saving Humans nevű olasz civilhajóról, miközben a Sea-Eye német nem kormányzati szervezet (NGO) hajója is Olaszország felé tart, fedélzetén a Líbia partjainál bajba jutott és felvett migránsokkal. Matteo Salvini ismételten nemet mondott az NGO-hajók olaszországi kikötésére.

Az olasz parti őrség egyik hajója nőket és gyermekeket vett át a Mediterranea Saving Humans hajójáról. Így a civilszervezet Alex nevű motoros vitorlásán 41 migráns maradt. A Mediterranea Saving Humans által üzemeltetett Alex nevű hajó péntek hajnalban Lampedusától 12 mérföldre állt meg, a nemzetközi és az olasz felségvizek határán. 54 személyt vett fedélzetére a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben, még mielőtt a líbiai parti őrség a helyszínre ért volna.

A migránscsoportban 11 nő, köztük négy terhes asszony, valamint 4 kiskorú is volt.

Korábban Málta jelezte, hogy hajlandó engedélyezni az Alex kikötését La Vallettában, és befogadja a migránsokat, ha Olaszország ugyanennyi, korábban érkezett migránst átvesz a szigetországtól.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter péntekre virradó éjszaka az olasz védelmi és közlekedési miniszterrel közösen elrendelte a civil hajó kitiltását olasz felségvizekről.Salvini közösségi oldalon tett bejegyzése szerint a Mediterranea Saving Humans nemet mondott a Máltán való kikötésre, és inkább a dél-olaszországi Lampedusa szigete felé vette útját. Az olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes hihetetlennek nevezte, hogy az NGO elutasította a kikötést a biztonságos Máltán.

„Ha nem mennek Máltára, ez egy újabb engedetlenség, erőszak és kalózkodás bizonyítéka: én nem adom fel!” – írta Matteo Salvini.

Májusban a Mediterranea Saving Humans 40 embert vitt Lampedusára, akkor az olasz hatóságok lefoglalták a szervezet Mare Jonio nevű hajóját.

Az idén alakult olasz NGO szóvivője, Luca Casarini úgy reagált: nem gondolják magukat kalózoknak, mivel „ez nem egy film, az emberek életével folyik a játék, Salvini lelkiismeretét több ezer halott terheli”. Az Alexet egy spanyol civil szervezet, az Open Arms egyik hajója kíséri.

Ezzel egy időben a német Sea-Eye szervezet Alan Kurdi nevű hajója 65 fős csoportot vett a fedélzetére líbiai vizeken, és szintén elindult Málta vagy Olaszország irányába. Matteo Salvini pénteken levelet írt német belügyminiszter kollegájának Hors Seehofernek a berlini kormány fellépését szorgalmazva a német szervezet szállította személyek befogadására.

Luigi Di Maio a vezető olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnöke kijelentette, hogy miközben a „líbiai parti őrség mentést folytat, az NGO-k szembeszállnak az olasz kormánnyal”. Luigi Di Maio úgy vélte, hogy az NGO-k „show-műsort visznek színre politikai számításból”.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑