Cadmus fordítás Cadmus

Több mint 1,2 milliárd dollárt gyűjtöttek össze az ENSZ afganisztáni adományozó konferenciáján

2021. 09. 14.

Több mint 1,2 milliárd dollárt (356 milliárd forintot) gyűjtöttek össze az ENSZ afganisztáni adományozó konferenciáján az ázsiai ország rászoruló lakosságának humanitárius segélyezésére – jelentette be hétfőn este António Guterres ENSZ-főtitkár Genfben.

A felajánlásokat ugyanakkor hosszú távon az Afganisztánt uraló radikális iszlamista tálibokhoz címzett követelések teljesítéséhez fűzték, mindenekelőtt az emberi jogok tiszteletben tartásához.

Martin Griffiths, az ENSZ vészhelyzeti segélykoordinátora szerint a segélyeket részben a lakosság támogatására, illetve fejlesztési programokra fordítják, de részesülnek belőlük a menekülteket befogadó, Afganisztánnal határos államok is.

Ez volt az első donorkonferencia augusztus óta, amikor a radikálisok fegyveres erővel megragadták a hatalmat. Számos ország egyértelművé tette, hogy a rövid távú humanitárius segélyekhez nem fűznek feltételeket, de a távlati együttműködést a tálibok rezsimjének hozzáállásától teszik függővé, különös tekintettel a humanitárius alkalmazottak, nők, gyermekek és kisebbségek helyzetére az országban.

“Úgy vélem, ez nyomásgyakorlási eszközt biztosít a nemzetközi közösségnek” – vélekedett Guterres a konferencián, amelyen negyven miniszter vett részt személyesen és számos tárcavezető videóösszeköttetés útján.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete írásbeli garanciákat követelt a táliboktól a humanitárius segélyekért cserébe. “A szavak önmagukban nem elegendőek. Tetteket kell látnunk” – hangsúlyozta. Mint mondta, a segélyszervezetek, a nők és a kisebbségek jogai forognak kockán. “A humanitárius szervezetek nem tudják elvégezni feladataikat, ha a tálibok nem tartják be az alapvető követelményeket és a humanitárius alapelveket” – fűzte hozzá.

Thomas-Greenfield csaknem 64 millió dollár támogatást jelentett be.

Heiko Maas német külügyminiszter pedig további félmilliárd euró támogatást helyezett kilátásba Afganisztánnak és a környező országoknak. Ugyanakkor felszólította a tálibokat, hogy szavatolják a zavartalan humanitárius hozzáférést a rászorulók számára.

A világszervezet becslései szerint Afganisztánnak több mint 600 millió dollár támogatásra van szüksége csak az év végéig, hogy elkerülhessék a lakosság alultápláltságát és a közszolgáltatások összeomlását. Az élelmiszer-ellátás jelentősen romlott a tálibok hatalomra kerülése óta.

Az ENSZ főtitkára ugyanakkor nem árulta el, hogy a most felajánlott összegből mennyit fizetnek be a következő hónapokban a világszervezet vészhelyzeti költségvetésébe.

Zabihullah Mudzsáhid, a radikálisok szóvivője hétfőn együttműködésre szólította a nemzetközi közösséget a tálibok kormányával a lakosság segélyezése érdekében.

“A világnak együtt kellene működnie velünk” – közölte Mudzsáhid a dpa német hírügynökséggel. “Az ország biztonságát fenntartjuk, de a lakosság gazdasági nehézségekkel küzd, hiány van élelmiszerből és gyógyszerből” – tette hozzá.

Guterres: Afganisztán a legveszélyesebb pillanatait éli, még több segítségre szorul

Afganisztán a legveszélyesebb pillanatait éli jelenleg, ezért még több nemzetközi segítségre van szüksége – jelentette ki hétfőn Genfben António Guterres ENSZ-főtitkár, aki megnyitotta az adományozó konferenciát.

“Itt az ideje, hogy a nemzetközi közösség az afgánok mellett álljon” – mondta Guterres a fórumon, amelyet azért kezdeményezett, hogy a tagországok növeljék az Afganisztánnak nyújtandó humanitárius segély mértékét. A konferencia célja 606 millió dollár (több mint 179 milliárd forint) összegyűjtése Afganisztán számára, olyan időszakban, amikor Guterres elmondása szerint átlagosan minden harmadik afgán állampolgár “nem tudja, hogy mikor eszik legközelebb”, és százezreknek kellett elmenekülniük otthonaikból a konfliktus miatt. A konferenciával mintegy 11 millió emberen – a lakosság csaknem egyharmadán – próbálnak segíteni.

A világszervezet főtitkára emlékeztetett rá, hogy Afganisztán már a tálib hatalomátvételt megelőzően is a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságán ment keresztül. Figyelmeztetett: Afganisztánt ismét súlyos aszály sújtja – a második az elmúlt öt évben -, ez tönkreteheti a termést, ennek következtében pedig már a hónap végére milliók maradhatnak élelmiszer nélkül, miközben az előrejelzések szerint kemény télre lehet számítani a közép-ázsiai országban.

Guterres szerint a nemzetközileg el nem ismert afganisztáni tálib vezetés együttműködést ígért a humanitárius segítségnyújtás szavatolása érdekében. Az ENSZ-főtitkár azt kérte a táliboktól: hagyják, hogy az ENSZ, és a vele kapcsolatban álló szervezetek alkalmazottjai biztonságban, zaklatás és megfélemlítés nélkül folytathassák munkájukat Afganisztánban. Az ENSZ-főtitkár emlékeztetett arra is, hogy az afganisztáni nők és lányok “meg akarnak bizonyosodni afelől”, hogy a megszerzett jogaik nem vésznek kárba, “nem zárják be előttük az ajtókat, és nem oltják ki reményüket”, hogy – mint mondta – “azoknak az üzletasszonyoknak és női vezetőknek a nemzedéke megmaradhasson, amely az elmúlt két évtizedben virágzott ki”.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 36 millió dollár (több mint tízmilliárd forint) segélyt kért annak érdekében, hogy “sürgősen megmenthessék a vidéki gazdaságokat, elkerülhessék a tömeges elvándorlásokat és a humanitárius válság további súlyosbodását”. Csü Tung-jü, a FAO főigazgatója elmondta: az afgánok számára az alapvető élelmiszerek több mint 80 százaléka búzából készül. Csü közölte továbbá: a válságos helyzet ellenére a FAO az év eleje óta csaknem kétmillió embernek tudott segítséget nyújtani az országban.
Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete hétfőn további 64 millió dolláros (csaknem 19 milliárd forintos) humanitárius segélyt jelentett be az Egyesült Államok részéről Afganisztán számára.

Thomas-Greenfield figyelmeztetett: a tálib vezetés akadályozza a segítségnyújtási műveleteket. Az amerikai ENSZ-nagykövet felszólította a radikális iszlamista tálibokat: tegyék lehetővé, hogy a segélyakciók biztonságban folytatódhassanak.

Heiko Maas német külügyminiszter a konferencián további német támogatást ígért. Emlékeztetett rá, hogy Németország már 118 millió dollárral (csaknem 35 milliárd forinttal) növelte az Afganisztánnak nyújtott humanitárius segélyt.

“Azt tervezzük, hogy további 500 millió eurót (csaknem 175 milliárd forintot) bocsátunk rendelkezésre Afganisztán és a vele szomszédos országok támogatására” – mondta. Mass felszólította az új afgán vezetést: tegyék lehetővé, hogy az emberek biztonságosan hozzájuthassanak a segélyszállítmányokhoz.

Az eseményen felszólalt Sah Mahmúd Kuresi, Pakisztán külügyminisztere is, aki úgy vélekedett: Afganisztán a tálib hatalomátvételt követően “végre véget vethetne a négy évtizednyi instabilitásnak”. “Afganisztánnak most megvan a lehetősége arra, hogy elinduljon a tartós béke és fejlődés vezető úton” – fogalmazott.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑