Több mint 200 ezer ember menekült el Rakkából április eleje óta

Több mint 200 ezer ember menekült el otthonából az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet szíriai “fővárosának” számító, ostrom alatt álló észak-szíriai Rakkából és környékéről április eleje óta – közölte csütörtökön Ursula Mueller, az ENSZ humanitárius koordinátorának helyettese.

A számadatok alapján csak júliusban több mint 30 ezer ember volt kénytelen elhagyni otthonát a város és környékén folyó harcok miatt, amelyeket a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki ernyőszervezet milicistái vívnak a dzsihadistákkal a város felszabadításáért.

Az ostromban részt vevő egyik arab milícia azonban csütörtöki jelentése szerint az SDF Rakkának csaknem 30 százalékát sikeresen ellenőrzése alá vonta azóta, hogy június 6-án megindította az IÁ szíriai “fővárosának” felszabadítását célzó ostromát, amelyben az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légiereje és amerikai különleges erők is segítik.

Közben a szíriai konfliktust szorosan figyelemmel követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet jelentette, hogy szerda éjszaka legalább 29 személy, közte 8 kiskorú vesztette életét a nemzetközi koalíció egyik, a dzsihadisták ellenőrzése alatt álló területek ellen intézett légicsapásában a városban.

Mueller csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsában Jordániából videofelvételen keresztül bejelentkezve azt mondta: 20 ezer és 50 ezer ember közé teszik azok számát, akik továbbra is a városban, és feltehetőleg az IÁ fogságában tartózkodnak.

Az ENSZ humanitárius koordinátor-helyettese emellett arról számolt be, hogy a világszervezet az utóbbi hónapban képtelen volt eljuttatni humanitárius segélyszállítmányát az ostromlott térségbe. Mueller mindezért a szíriai kormányt, a fegyveres csoportokat és a harcokat okolta.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑