Cadmus fordítás Cadmus

Több mint 250-en haltak meg a szudáni összetűzésekben

2021. 01. 24.

Több mint 250-en meghaltak, és több mint 100 ezren váltak földönfutóvá a szudáni Dárfúr régióban hétvégén kirobbant törzsi összecsapásokban – erről számolt be pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Az ENSZ emberi jogi hivatalának közlése szerint a múlt szombaton fegyveres összecsapások törtek ki arab törzsek és a masalit etnikai csoporthoz tartozó belső menekültek között Nyugat-Dárfúrban.

A világszervezet emberi jogi hivatala ezen kívül beszámolt arról is, hogy egy másik, hétfői incidensben 72 ember vesztette életét, további 73 pedig megsérült a dél-dárfúri Gereidában egy földvita miatt a falata és a rizeigat törzs között.

“Ezek az incidensek komoly aggályokat vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a közeljövőben fennáll a további erőszak veszélye Dárfúrban” – mondta egy sajtótájékoztatón Ravina Samdaszáni, az ENSZ emberi jogi szóvivője. Samdaszáni felszólította a szudáni kormányt, hogy állítsa helyre a rendet, és “törje meg azoknak a fegyveres civileknek a körét, akik magukhoz ragadják a törvényt, hogy megbosszulják a közösségük tagjai elleni támadásokat”.

Nyugat-Dárfúrban a lakosok többsége menekülttáborokban él, miután a 2003-ban kirobbant etnikai fegyveres konfliktus – amellett, hogy 400 ezer ember halálát okozta – milliókat tett földönfutóvá. Az utóbbi években alábbhagyott az erőszak, de nem szűnt meg, és a helyzet nagyon ingatag. Ennek ellenére az ENSZ Biztonsági Tanácsa december végén egyhangúlag megszavazta a világszervezet és az Afrikai Unió közös dárfúri békefenntartó missziójának megszüntetését, és ez január 1-jén életbe is lépett, noha a csapatok kivonása még csaknem fél évig eltart.

Az ENSZ és az Afrikai Unió békefenntartó erői közös missziójának (UNAMID) megszüntetését maga a szudáni átmeneti kormány kérte, és támogatta ezt sok afrikai ország, valamint Oroszország is. Az UNAMID helyébe lép egy kizárólag politikai szerepet betöltő misszió, az UNITAMS, amely a demokratikus átmenetben nyújt segítséget.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑