Több mint 400 ezer afgán tért vissza az idén hazájába

Több mint 400 ezer afgán tért vissza az idén eddig hazájába a szomszédos Pakisztánból és Iránból – áll a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) csütörtökön közzétett jelentésében.

Iránból 385 ezer afgán került vissza Afganisztánba, közülük minden második deportálással. Így is sokan maradtak még Iránban, személyi iratok nélkül, az IOM becslése szerint 1,5-2 millió közöttire tehető számuk.

Iránba főként gazdasági kivándorlók érkeztek Afganisztánból, a sanyarú gazdasági helyzet késztette őket illegális kivándorlásra, csakhogy időközben Iránban is egyre rosszabbra fordult a helyzet, ezért sok afgán önszántából visszatért hazájába.

Pakisztánból jóval kevesebb, mindössze 17 és félezer afgán települt vissza szülőhazájába, holott az utóbbi évek során 2,3 millióan távoztak a keleti szomszéd országba. Az IOM adatai szerint Pakisztánban 1,3 millió regisztrált afgán él, és legalább egymillió regisztráció nélküli.

Afganisztánból a súlyos munkanélküliség és a gazdaság pangásán túl a kormány és az ellene lázadó tálibok háborúja késztet migrációra sokakat a szomszédos országokba és a világ más tájékaira.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑