Több mint egy éve tüntetnek a gázai palesztinok

Az egy éves évfordulót követően pénteken megújult erővel folytatódtak a gázai lakosság Hazatérés Menete nevű tüntetés a palesztin-izraeli határnál.

Izraeli források szerint  10-11 000 gázai vett részt a tüntetéseken a határ 5ötpontján.

A Gázai Egészségügyi Minisztérium 83 sérültről számolt be, egy közülük kritikus állapotban van, miután az izraeli hadsereg éles lőszerrel reagált a tüntetők gumi égetésére és kődobálására.

A Hamasz politikai szárnyának vezetője, Ismail Haniyeh az Izrael és a Hamász közötti egyiptomi közvetítésű tűzszüneti tárgyalásokkal kapcsolatban pénteken megjegyezte, hogy pozitív irányban haladnak előre. A keddi izraeli választásokat cionista ügynek nevezve pedig azt mondta, a palesztinokra vonatkozó politikát tekintve az izraeli politikai pártok közötti különbségek „nagyon marginálisak”.

Tavaly március 30-án mintegy 30 000 gázai vett részt különböző palesztin szervezetek vezetésével a biztonsági kerítésnél rendezett tüntetéseken. Összesen 16 palesztin halt meg aznap.

A Gázai Egészségügyi Minisztérium adatai szerint mintegy 1400 sérültje volt  a tüntetéseknek.

A sérültek magas száma miatt a gázai kórházak a túlterheltség mellett súlyos orvos hiánnyal is szembesültek, utóbbit külföldi egészségügyi önkéntesek bevonásával igyekeztek enyhíteni.

Újkelet nyomán

 

 

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑