2018. 05. 16.

Több mint egymillió forint gyűlt össze a szír keresztények megsegítésére DebrecenbenAz Attila téri Főszékesegyházban tartott hangáhítat adományait Kocsis Fülöp metropolita személyesen viszi el Szíriába.

„Mindenki elhatározásának megfelelően adjon, ne kelletlenül vagy kényszerűségből, mert Isten a jókedvű adakozókat szereti” – ez állt azon a kis emlékkártyán, amit a Szeretet házhoz megy elnevezésű hangáhítat résztvevői kaptak május 12-én. Az Attila téri Főszékesegyház megtelt „jókedvű adakozókkal”, akiknek köszönhetően

eddig több mint egymillió forint gyűlt össze az üldözött keresztények megsegítésére.

Minden szempontból különleges volt az este, már csak azért is, mert a keleti templomokban nem szokás ilyen jellegű koncerteket rendezni, hiszen az Isten házában elhangzó énekek és imádságok a Teremtő dicsőségére szólnak – kezdte köszöntőjét Kocsis Fülöp érsek atya.

A szeretet házhoz megy – ezt a címet adták a szervezők a hangáhítatnak. E sokat emlegetett mondat ezúttal különös jelentőséggel bír, hiszen

az összegyűjtött adományokat személyesen viszi majd el Szíriába a főpásztor.

„Az emelkedett este hangulatához talán nem illik, mégis kemény szavakkal kell beszélnem arról, hogy micsoda galád és embertelen érdekek vezetik bizonyos hatalmakat ahhoz, hogy embereket otthontalanná, hajléktalanná tegyenek. A szándéka az lenne az egyháznak (immár harmadik alkalommal), hogy ezt a folyamatot megakadályozza. A Szíriában tett látogatásom óta jól tudom: abban kell segíteni a háborús körülmények között élőket, hogy otthon maradhassanak vagy ha már kénytelenek voltak elhagyni hazájukat akkor visszatérhessenek.” – mondta a metropolita, aki azt is hangsúlyozta, hogy az adományokat azért viszi el ő maga, mert a személyes szeretet az igazi szeretet, az jut el szívtől a szívig, az tud lelkileg építő lenni.

Az estét, a gyűjtést még személyesebbé tette, hogy két, hazánkban tanuló szír diák is meghívást kapott a koncertre.

Nora és Vadia anyanyelvükön énekeltek és imádkoztak, meghálálva az adakozók segítségét.

Az esten elsőként a Lautitia kóruscsalád gyermekkarának dalai csendültek fel. A Lautitiások a három „nagy” előadó produkciói között kápráztattak el hangjukkal a híveket. Hajtmann Ildikó Bonis Bona-díjas művész Mendelsson, Mozart és Vivaldi egyházi vonatkozású műveiből adott ízelítőt, majd Dolhai Attila hangja zengte be a templomot. A Jászai Mari-díjas előadótól a nagy népszerűségnek örvendő Leonard Cohen dalt, a Hallelujah-t is lehetett hallani. Végezetül Pitti Katalin operaénekes, Liszt-díjas Érdemes művész főként magyar zeneszerzők műveit szólaltatta meg.

Dehir.hu

, , , , , ,
<


Back to Top ↑