Cadmus fordítás Cadmus

Több mint egymillió forint gyűlt össze a szír keresztények megsegítésére Debrecenben

2018. 05. 16.

Az Attila téri Főszékesegyházban tartott hangáhítat adományait Kocsis Fülöp metropolita személyesen viszi el Szíriába.

„Mindenki elhatározásának megfelelően adjon, ne kelletlenül vagy kényszerűségből, mert Isten a jókedvű adakozókat szereti” – ez állt azon a kis emlékkártyán, amit a Szeretet házhoz megy elnevezésű hangáhítat résztvevői kaptak május 12-én. Az Attila téri Főszékesegyház megtelt „jókedvű adakozókkal”, akiknek köszönhetően

eddig több mint egymillió forint gyűlt össze az üldözött keresztények megsegítésére.

Minden szempontból különleges volt az este, már csak azért is, mert a keleti templomokban nem szokás ilyen jellegű koncerteket rendezni, hiszen az Isten házában elhangzó énekek és imádságok a Teremtő dicsőségére szólnak – kezdte köszöntőjét Kocsis Fülöp érsek atya.

A szeretet házhoz megy – ezt a címet adták a szervezők a hangáhítatnak. E sokat emlegetett mondat ezúttal különös jelentőséggel bír, hiszen

az összegyűjtött adományokat személyesen viszi majd el Szíriába a főpásztor.

„Az emelkedett este hangulatához talán nem illik, mégis kemény szavakkal kell beszélnem arról, hogy micsoda galád és embertelen érdekek vezetik bizonyos hatalmakat ahhoz, hogy embereket otthontalanná, hajléktalanná tegyenek. A szándéka az lenne az egyháznak (immár harmadik alkalommal), hogy ezt a folyamatot megakadályozza. A Szíriában tett látogatásom óta jól tudom: abban kell segíteni a háborús körülmények között élőket, hogy otthon maradhassanak vagy ha már kénytelenek voltak elhagyni hazájukat akkor visszatérhessenek.” – mondta a metropolita, aki azt is hangsúlyozta, hogy az adományokat azért viszi el ő maga, mert a személyes szeretet az igazi szeretet, az jut el szívtől a szívig, az tud lelkileg építő lenni.

Az estét, a gyűjtést még személyesebbé tette, hogy két, hazánkban tanuló szír diák is meghívást kapott a koncertre.

Nora és Vadia anyanyelvükön énekeltek és imádkoztak, meghálálva az adakozók segítségét.

Az esten elsőként a Lautitia kóruscsalád gyermekkarának dalai csendültek fel. A Lautitiások a három „nagy” előadó produkciói között kápráztattak el hangjukkal a híveket. Hajtmann Ildikó Bonis Bona-díjas művész Mendelsson, Mozart és Vivaldi egyházi vonatkozású műveiből adott ízelítőt, majd Dolhai Attila hangja zengte be a templomot. A Jászai Mari-díjas előadótól a nagy népszerűségnek örvendő Leonard Cohen dalt, a Hallelujah-t is lehetett hallani. Végezetül Pitti Katalin operaénekes, Liszt-díjas Érdemes művész főként magyar zeneszerzők műveit szólaltatta meg.

Dehir.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑