2018. 03. 31.

Több mint egytucat palesztint lőttek le a gázai tüntetéseken

 

Tizenötre emelkedett a halottak száma és ötvenen megsérültek az izraeli-gázai határon, ahol a palesztinok hathetes tüntetésbe kezdtek.Az izraeli hadsereg szerint öt helyen, körülbelül 17 ezer palesztin demonstrál a két a Gázai övezetet és Izraelt elválasztó kerítés mentén. Az izraeliek földkupacokkal, illetve könnygázzal próbálják feloszlatni a meneteket.

A palesztinok a Termőföld napja alkalmából kezdtek tüntetésbe – 1976-ban hat palesztin származású izraeli állampolgárt öltek meg az izraeli hatóságok, akik földjük elkobzása ellen tiltakoztak.

A Termőföld napján kezdődő demonstrációkon a palesztinok azért tüntetnek, hogy visszatérhessenek korábbi földjeikre. Ennek évfordulója idén egybeesik a zsidó Pészahhal és a keresztény Nagypéntekkel, amit az izraeli védelmi erők már évek óta nagy készültségben várnak.

A halottak egyike palesztin források szerint petrezselymet gyűjtött a földjén, az izraeliek szerint viszont gyanúsan viselkedett, ezért lőtték le tankkal.

A többiek pedig azután sérültek meg, hogy az izraeli katonák felé köveket dobáló palesztinok felé izraeli mesterlövészek lőttek.

Orientalista.hu – Euronews

, , , , , , , ,
Back to Top ↑