Cadmus fordítás Cadmus

Több, mint ezer keresztényt öltek meg idén Nigériában

2019. 12. 16.

Egyre durvábbá váltak a fuláni pásztorok támadásai és a Boko Haram iszlamista terrorszervezet is rengeteg keresztényt mészárolt le a 2019-es év során.

A Humanitarian Aid Relief Trust ( HART) brit civil szervezet számításai szerint több, mint ezer keresztényt gyilkoltak meg Nigériában az elmúlt évben — írja a The Christian Post. A HART beszámolója szerint

a magas szám elsősorban a fuláni hordák területfoglalási kísérleteinek a következménye.

A fulánik egy többségükben muszlim nomád népcsoport, akik kelet és közép-afrikai országok területein élnek. Nigériában a fulánik az északi muszlim többségű megyékben éltek, de az elmúlt években elkezdtek betörni a vegyesebb középső területekre.

2018-ban 2400 keresztényt öltek meg a szervezet adatai szerint.

A nigériai helyzetet bonyolítja, hogy nem mindig egyértelmű, hogy mi motiválja a gyilkosságokat. A fuláni pásztorok és a Boko Haram ugyanis nem csak keresztényeket öl meg. Ráadásul vannak olyan támadások, ahol az elkövetőket sem lehet beazonosítani.

Jubilee Campaign idén júliusban a Nemzetközi Büntetőbíróság elé vitte a nigériai keresztények ügyét, mivel a szervezet szerint már indokolt, hogy népirtásnak minősüljön a keresztények üldözése.

A HART beszámolója szerint a hírek szándékosan lekicsinyítik a támadások súlyosságát és sokszor csak farmer összecsapásoknak nyilvánítják őket. Azonban a helyiek szerint a vallásnak igenis fontos szerepe van a konfliktusban.

„Valaminek sürgősen változnia kell. Minél tovább toleráljuk ezeket a gyilkosságokat, annál merészebbé válnak az elkövetők. Gyakorlatilag zöld lámpát adunk nekik az öléshez” — nyilatkozta Caroline Cox brit parlamenti tag, a HART egyik alapítója.

The Christian Post, Neokohn.hu

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑