Cadmus fordítás Cadmus

Több mint háromszázezer kolerás él Jemenben

2017. 07. 11.

Meghaladta a háromszázezret a feltehetően kolerában megbetegedettek száma Jemenben a járvány április 27-i kitörése óta, a halálos áldozatok száma pedig túllépte az 1700-at – közölte hétfőn a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).

Robert Mardini, az ICRC közel-keleti igazgatójának Twitter-bejegyzése szerint naponta átlagosan hétezer újabb koleragyanús esetet jegyeznek fel az egészségügyi hatóságok az országban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt heti jelentése szerint július 7-ig összesen 297 438 betegnél állapították meg a kolera gyanúját, és 1706 ember vesztette életét az alig tíz hete pusztító járványban. Habár a WHO azóta nem frissítette adatait, az egészségügyi hatóságok feltételezése szerint – a napi átlagos megbetegedések számát figyelembe véve – a megbetegedések száma vasárnapra elérte a háromszázezres küszöböt. A WHO egyik szóvivője az adatok frissítésének hiányát azzal indokolta, hogy a jemeni egészségügyi minisztérium továbbra is a kolerában megbetegedett és elhunyt emberek számára vonatkozó adatok elemzését végzi.

Habár a legsúlyosabban érintett régiókban az elmúlt hetekben felére csökkent a megbetegedések száma, és a járvány terjedését sikerült lelassítani, a betegek száma rohamosan megnőtt az ország számos egyéb részén.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a WHO május közepén kiadott jelentése szerint az összeomlás szélén áll a jemeni egészségügyi rendszer, amelyet jelentősen meggyengített az országban több mint két éve tartó polgárháború is. A teljes lakosság kétharmada, mintegy 19 millió ember humanitárius segélyre és oltalomra szorul. Mintegy 10,3 millió embert éhínség fenyeget, és 14,5 millióan nem jutnak hozzá ivóvízhez sem. Az ország kórházainak kevesebb mint 45 százaléka tudja ellátni a betegeket, de még a működőknél is súlyos gondok vannak, nincs elég gyógyszer, orvosi műszer és orvos sem. A gazdasági válság miatt mintegy 30 ezer egészségügyi dolgozót csaknem egy éve nem fizettek ki, őket az ENSZ úgynevezett “ösztönző” kifizetésekkel igyekszik bevonni a járvány ellen folytatott egészségügyi kampányba.

A Vibrio cholerae baktérium által okozott betegség elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek révén terjed. A kolera erős hasmenéssel és hányással jár, ami gyors kiszáradáshoz, akár halálhoz is vezethet.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑