Cadmus fordítás Cadmus

Több mint hatvan rabot engedtek ki Szíriában az új amnesztiatörvény miatt

2022. 05. 02.

Több mint hatvan foglyot már szabadon engedtek Szíriában vasárnap óta egy új amnesztiarendelet alapján – közölte hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Az aktivistahálózat szerint az ország több régiójában engedtek el rabokat, akik közül egyesek tíz évnél is hosszabb időt töltöttek börtönben. A szombaton közzétett új amnesztiarendelet a jogvédők szerint az eddigi legszélesebb hatályú jogszabály.

Bassár el-Aszad szíriai elnök korábban több alkalommal is hirdetett már amnesztiát a háború 2011-es kirobbanása óta, azokban az esetekben a foglyok számos kategóriája még kivételt képezett. A mostani rendelet értelmében általános amnesztiát hirdetnek

MINDEN OLYAN FOGOLY SZÁMÁRA, AKI TERRORISTA BŰNCSELEKMÉNYEKET KÖVETETT EL 2022. ÁPRILIS 30. ELŐTT, KIVÉVE AZOKAT A BŰNELKÖVETŐKET, AKIK EMBERT ÖLTEK, VAGY A TERRORELLENES TÖRVÉNY HATÁLYA ALÁ TARTOZÓ ESETEKET

– közölte a szíriai elnöki hivatal szombaton. Rámi Abdel-Rahmán, az OSDH vezetője elmondta: több tízezer elítélt jogosult az amnesztiára az új rendelet alapján, közülük többeket terrorizmussal kapcsolatos bűntettekkel vádolnak.

A közösségi médiában megjelent, 20 nevet tartalmazó lista szerint a Damaszkusztól északra lévő hírhedt Sednaya katonai börtönből is engedtek szabadon foglyokat.

MTI, Origo.hu

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑