Cadmus fordítás Cadmus

Több mint kétezer iráni harcos halt meg eddig Irakban és Szíriában

2017. 03. 07.

Több mint kétezer, Irán által toborzott harcos vesztette eddig életét Irakban és Szíriában az utóbbi évek fegyveres konfliktusaiban – mondta kedden Mohammad Ali Sahidi, az iráni veteránügyek hivatalának vezetője az IRNA állami hírügynökségnek.

Sahidi a tavalyihoz képest most több mint kétszer nagyobb számot említett, ugyanakkor a 2016 novemberében tett nyilatkozatában csak a Szíriában megölt iráni katonákat említette.

Teherán Moszkvával közösen Bashar al-Assad szíriai elnök kormányának legfontosabb szövetségeseinek számítanak. Irakban és Szíriában a síita milíciák az Iszlám Állam nevű iszlamista terrorszervezettel szemben is harcolnak.

Irán „önkéntes” harcosait odahaza, illetve külföldön Afganisztánból és Pakisztánból toborozza.

Sahidi állítása szerint a harcosok síita imahelyek védelme során vesztették életüket. A veteránügyi hivatalvezető ugyanakkor sem a harcokban megölt katonák állampolgárságáról, sem a haláluk időpontjáról nem közölt egyebet.

Haszan Róháni iráni elnök korábban kijelentette, hogy Irán számára a síita kegyhelyek elleni támadások olyan „vörös vonalat” jelentenek, amelyet nem szabad átlépni.

Az iszlám síita ágához tartozók alkotják a többségi társadalmat Iránban és a szomszédos Irakban is. Az Iszlám Állam szunnita szélsőségesei, akik egyre kisebb területeket tartanak ellenőrzésük alatt Szíriában és Irakban is, eretneknek tartják a síitákat, ezért támadásaik során a felekezethez tartozó civileket sem kímélik.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑