Több mint kétmillió iráni tiltakozott az interneten, mert halálra ítélték a tavalyi megmozdulások több résztvevőjét

Több mint kétmillió résztvevővel tartottak szerdán online tüntetéseket Iránban azt követően, hogy a bíróság halálra ítélt három, a tavalyi kormányellenes megmozdulásokon részt vevő férfit.

Sajtójelentések szerint az emberek “Nem a kivégzésre” hashtagek formájában fejezték ki felháborodásukat az interneten, a tiltakozók közt volt többek közt Aszgar Farhádi Oscar-díjas iráni filmrendező is, aki hozzátette: “Ne tegyétek az irániak szomorú életét még nyomorultabbá!”

Az online tüntetések azt követően indultak, hogy Gulamhosszein Eszmaili, az igazságügyi minisztérium szóvivője kedden bejelentette a 3 férfire kiszabott ítéletet, noha a végrehajtás időpontját nem közölte. A tárgyalást követő sajtótájékoztatón Eszmaili elutasította az ítélettel kapcsolatos bírálatokat, és leszögezte, hogy a férfiak erőszakos bandavezérek, akik több épületet is felgyújtottak, tetteiket pedig telefon segítségével videóra is felvették.

Iránban a legfelsőbb bíróság által kiszabott halálos ítéleteket csak az ország legfőbb politikai és vallási vezetője semmisítheti meg, ezt a tisztséget Ali Hamenei ajatollah tölti be.

A síita államban 2019 novemberében országszerte kormányellenes tüntetések robbantak ki, egyebek közt a benzinárak váratlan emelése miatt. A megmozdulásokat a rendőrség megtorolta, többen életüket vesztették, a tüntetéseket követően pedig a hatóságok több mint ezer embert tartóztattak le.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑