Több mint kétmillió palesztin keresztény él migrációban szerte a világban

A legfrissebb becslések szerint a külföldön élő palesztin keresztények száma eléri a kétmillió háromszázezret, ami azt jelenti, hogy a szentföldi keresztények 99%-a elhagyta hazáját – közölte a Linga.org.

– Kevesebb mint negyvenötezer keresztény él az 1967-es palesztin területeken. Ciszjordániában alig negyvenezerre, Kelet-Jeruzsálemben négyezerre, míg Gázában nyolcszázötven fősre zsugorodott a keresztény közösségek száma – mondta Dr. Hanna Issa, a nemzetközi jog szakértője.

Ez a szám azt jelenti, hogy az összlakosság 0,6%-át teszik ki a keresztények. Izrael állam területén ma kevesebb, mint száztízezer keresztény él, ez a közel-keleti ország lakosságának alig egy százaléka.

Az izraeli keresztények 51%-a, vagyis hatvanhatezer fő az ortodox egyházhoz tartozik, egyharmaduk római katolikus, 6 százalékuk görögkatolikus, 5 százalékuk protestáns, a szír és az örmény ortodox egyházak 3-3 százalékot tesznek ki.

Dr. Issa emlékeztetett, 1944-ben csak Jeruzsálemben több mint harmincezer keresztény élt, de a háborúk és a rossz gazdasági körülmények miatt mára alig négyezer keresztény lakja a szent várost.

A teljes írást ITT olvashatják el.

Vasárnap.hu

Sharing is caring!

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑