2018. 09. 14.

Több mint négyezer éves temetőt találtak Egyiptomban

Egy nemzetközi régészcsoport nemrégiben feltérképezte a List közelében fekvő temetkezési helyet, amely két piramis között terül el. A kutatásban több mint 800 nyughelyet azonosítottak.

A nyughelyeket egy sziklafalba faragták, majd téglával és mészkővel vették körbe. A lelőhelyet azonban már jóval a feltárás előtt kifosztották, ennek ellenére a sírok sokat elárulnak az egykori lakosok szokásairól, egészségéről és gazdasági helyzetéről.

A temető két részből áll. Az egyikhez egy nyitott udvar tartozik, amely egy díszes folyosón át feliratokkal és hieroglifákkal ellátott terembe vezet. A másik szintén nyitott terület, itt található több nyughely is. Ettől nyugatra egy belső temetkezési kamra áll, amelyben mészkő szarkofágra bukkantak. A kamrától délre pedig egy olyan üres helyiséget tártak fel, amelynek funkcióját egyelőre még nem sikerült meghatározniuk a szakembereknek.

A feltárás az Alabama-birminghami Egyetem és az egyiptomi Régiségek Minisztériuma által vezetett projekt keretében valósult meg, melynek célja, hogy a 2009 és 2013 közötti átmeneti zavaros időszak alatt a régészeti lelőhelyeken keletkezett károkat helyreállítása. Ezekben az években Egyiptomban jelentősen emelkedett a fosztogatások és a sírrablások száma. Az ezekre utaló jeleket még a nekropoliszról készült műholdas felvételeken is látni lehet.

A temető az időszámítás előtti 2040–1782 közötti „klasszikus korszakként” is emlegetett középbirodalom korából származik. Ezen időszak alatt élte a régió második virágkorát: pezsgő kulturális és gazdasági élet jellemezte ezekben az évszázadokban a vidéket.

Hirado.hu

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑