Cadmus fordítás Cadmus

Több mint ötszáz orosz katonai tanácsadó marad a Közép-afrikai Köztársaságban

2021. 02. 26.

Több mint ötszáz orosz katonai tanácsadó marad a Közép-afrikai Köztársaságban, hogy a helyi haderő kiképzésében segédkezzen – jelentette be szerdán Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, Oroszország sosem titkolta, hogy katonai tanácsadókat küld a Közép-afrikai Köztársaságba. “A 2127-es bizottságnak átadott információk szerint 535 orosz katonai tanácsadó tartózkodik az országban” – hangsúlyozta a diplomata az ENSZ Közép-afrikai Köztársaságra vonatkozó, 2127-es számú határozatának végrehajtásával megbízott testültre utalva.

Megjegyezte, hogy a katonai tanácsadók tényleges száma némileg, de nem lényegesen eltér a korábban ismertetettől.
Poljanszkij kiemelte, hogy a katonák a bangui vezetés hivatalos kérésére tartózkodnak az országban, ahol a többi között műszaki, topográfiai, orvosi, kommunikációs kiképzés mellett a helyi hadsereg tagjainak mentális és fizikai felkészítésével foglalkoznak.

A helyi hadsereg orosz és ruandai szövetségeseivel szerdán vissza tudta szerezni az ellenőrzést a felkelőktől Bossangoa települést Banguitól 260 kilométerre északnyugatra. Bossangoa a felkelők egyik fellegvára volt, szimbolikus jelentőségét részben az adta, hogy a településen született a lázadók által pártfogolt Francois Bozize volt elnök.

“Célunk felszabadítani mindazt, amit elfoglaltak, hídról hídra, településről településre” – hangoztatta Maxime Kazagui kormányszóvivő.

Az aranyban és gyémántban gazdag, 4,7 milliós Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere az etnikai és vallási feszültségek miatt ingatag. A Seleka nevű muszlim lázadószervezet tagjai 2013-ban megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget.

Az országban december 27-én elnök- és parlamenti választásokat tartottak, amelyek első fordulóját 53 százalékkal Faustin-Archange Touadéra hivatalban lévő elnök nyerte. A felkelők nem fogadják el az eredményt, különböző településeket támadtak meg és eltorlaszolták a főútvonalakat, megpróbálták elszigetelni a fővárost, Banguit, de a kormánycsapatok és az ENSZ-békefenntartók visszaverték és folyamatosan visszaszorítják őket.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑