Cadmus fordítás Cadmus

Több mint ötvenen jelöltették magukat a közelgő szíriai elnökválasztásra

2021. 04. 29.

Ötvenegy jelölt adta be iratait a szíriai alkotmánybírósághoz a szerdai határidőig, hogy indulhasson a május 26-ra kitűzött elnökválasztáson.

Hammúda Szabbag, a Népi Gyűlés (parlament) házelnöke közölte, hogy az 51 lehetséges jelölt közül heten nők. Mint mondta, a regisztrációk felülvizsgálatát követően jóváhagyott jelöltek végleges listáját öt nap múlva teszik közzé.

Bashar Al-Assad jelenlegi elnök is indul a jövő hónapban tartandó szíriai elnökválasztásokon, ő április 21-én adta be iratait az alkotmánybírósághoz. Ha nyer, ez lesz Assad harmadik elnöki ciklusa. 2014-ben a hivatalban lévő elnök a voksok 88,7 százalékával nyerte meg.

Az elnök apjától vette át a hatalmat. A kormányon lévő Baath párt öt évtizede irányítja Szíriát, ahol 2011-ben háború tört ki. A konfliktusba – amely eddig több mint 380 ezer ember életét követelte – terrorszervezetek és külföldi hatalmak is beavatkoztak, A szíriai hadsereg mostanra az ország nagy része felett visszaszerezte az irányítást.

Az ország törvényei szerint a választásokon csak az indulhat, aki betöltötte 40. életévét, nem kettősállampolgár, illetve az utóbbi tíz évben Szíriában élt, ez pedig automatikusan kizárja a külföldön tartozkodó iszlamista  ellenzékieket.

A jelöltként való regisztrációhoz a 250 tagú törvényhozás legalább 35 képviselőjének írásbeli támogatására volt szükség.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑