2017. 09. 20.

Több mint száz elfogatóparancsot adtak ki TörökországbanSzerdán újabb 125 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot Törökországban azzal a gyanúval, hogy tagjai a tavalyi katonai puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózatnak – jelentette a Dogan török hírügynökség.

A hatóságok korábban őrizetbe vettek vallomásai alapján jutottak az érintettek nyomára. Azzal gyanúsítják őket, hogy a gülenista mozgalmon belül a török haderő több katonájának “tanítómesterei” voltak.

Az Amerikában élő Gülen tagadja az összeesküvés vádját. Ankara szerint ugyanakkor a terrorszervezetnek nyilvánított hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az államigazgatásba.

A Dogan beszámolója csak érintőlegesen ír a gyanúsítottak beosztásáról, illetve foglalkozásáról: van köztük igazgató, valamint tanár és orvos is.

A rendőrségi rajtaütések központja a belső-anatóliai Konya város és környéke, de a razzia további 31 tartományra kiterjed. A Dogan nem közölte, hogy a folytatódó rajtaütések során eddig hány embert állítotak elő.

Törökországban egy év alatt több mint 134 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 50 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek a haderő, a rendőrség, az igazságszolgáltatás, az oktatás, a sajtó és más szektorok soraiból azzal a gyanúval, hogy köze lehet a Gülen-mozgalomhoz, és azon keresztül a hatalomátvételi incidenshez.

Orientalista.hu – MTI

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com