Cadmus fordítás Cadmus

Több mint száz embert elítéltek terrorizmus miatt Bahreinben

Terrorizmus miatt 138 embert börtönbüntetésre ítéltek Bahreinben, közülük 69-et életfogytiglanra – áll a bahreini ügyészség keddi közleményében.

Ahmed al-Hammádi főügyész hozzátette azt is, hogy a börtönbüntetések időtartama 3 évtől életfogytiglanig terjed. Harminckilenc vádlottat tíz évre ítéltek.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint az összes elítélttől megvonták az állampolgárságot, az AFP francia hírügynökség pedig arról tudósít, hogy a 138 elítéltből 137 esetében alkalmazták ezt az eljárást.

Az elítéltek – akik bírósági források szerint mind síita muszlimok – annak a 169 aktivistából álló hálózatnak a tagjai, amelyet azzal vádolnak, hogy kapcsolatban áll az Egyesült Államok által nemrég terrorszervezetté nyilvánított iráni Forradalmi Gárdával. A főügyész szerint a csoport tagjai a libanoni Hezbollahhoz hasonló szervezetet akartak létrehozni Bahreinben.

A londoni székhelyű Bahreini Intézet a Jogokért és Demokráciáért (BIRD) nevű emberi jogi csoport szerint a 2011-es tüntetéshullám óta ma hozott a bíróság egyszerre a legtöbb ember ellen ítéletet.

Manáma régóta azzal vádolja Teheránt, hogy megpróbál beavatkozni a királyság belügyeibe úgy, hogy a Bahrein többségét kitevő síita lakosságot lázítja a szunnita uralkodóház ellen. Az aktivisták többször visszautasították ezt a vádat, hangsúlyozva, a hogy céljuk a polgári jogok kiterjesztése és a valódi alkotmányos monarchia megteremtése.

A bahreini hatóságok nem először vonják meg az állampolgárságot ellenzéki aktivistáktól: a Bahrain Mirror című internetes hírportál szerint 2011 óta mintegy 804 bahreinit fosztottak meg az állampolgárságától, a legtöbbet – 298-at – 2018-ban.

A hírportál az Egyesült Államok külügyminisztériumának 2017-ben kiadott jelentésére hivatkozva azt is közli, hogy a hatóságok nem csupán megfosztották a vádlottakat az állampolgárságuktól, hanem a börtönbüntetésre ítélt férfiak gyerekeitől megtagadták a születési anyakönyvi kivonatot és az útlevelet is. A jelentés szerint ezt azért tehették meg, mert az igénylést az ország törvényeinek értelmében csak az apa adhatja be, mégpedig kizárólag személyesen.

A Szaúd-Arábiával szoros kapcsolatokat ápoló dinasztia által kormányzott királyságot szórványos zavargások rázták meg 2011-ben. Ekkor a hatóságok – szaúdi katonai segítséggel – erőszakosan leverték a reformokat követelő síita megmozdulásokat. Több nemzetközi emberi jogi szervezet azóta többször bírálta a bahreini kormány aránytalan fellépését az ellenzékkel szemben.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑