Több mint száz kurd szakadárt ítélt el a török bíróság

A főként kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakir város egyik bírósága börtönbüntetésre ítélte kedden a fegyveres szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) “civil szárnyának” tekintett Kurdisztáni Közösségek Uniójának (KCK) 111 tagját – számolt be róla szerdán a Milliyet török napilap.

A per 2010-ben kezdődött. Az elítéltek 1 év 3 hónaptól 21 évig terjedő börtönbüntetést kaptak. A vádpontok között szerepelt terrorszervezet vezetése, terrorszervezeti tagság, a gyülekezési törvény megsértésével, valamint a lőfegyverekről rendelkező törvény megszegése. Az összesen 154 vádlottból 43-at felmentett a bíróság.

A szintén kurdbarát Demokratikus Régiók Pártjának (DBP) egyik társelnökét, Kamuran Yükseket terrorszervezet alapításáért és vezetéséért 21 év börtönre ítélték, a diyarbakiri polgármester-helyettest, Firat Anlit pedig 6 év 3 hónap szabadságvesztéssel sújtották terrorszervezeti tagságért.

A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést a török állam ellen a főként kurdok lakta Délkelet-Törökországban. Egy két és fél évig tartó fegyverszüneti időszak után 2015 augusztusában ismét kiújultak a véres harcok a két fél között.

Az ankarai kormány a tavaly július 15-ei puccskísérletet követően keményen fellépett a kurdokhoz közeli sajtóorgánumok és a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) ellen. A hatóságok újságokat és televíziós csatornákat zártak be, és előzetes letartóztatásba helyeztek HDP-képviselőket, valamint testvérszervezeti tagokat.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑