Több mint száz tálibbal végeztek az afgán biztonsági erők a héten

Több mint száz tálibbal végeztek az afgán biztonsági erők az ország több pontján végrehajtott katonai műveletek során – közölte az afgán védelmi minisztérium csütörtökön.

A szerdán kezdődött négy katonai művelet – köztük légi csapások – az ország harmincnégy tartományából tizenegyet érintett, a minisztérium közleménye szerint pedig az akciókban 103 fegyveres vesztette életét, 34 megsebesült, további nyolcat pedig őrizetbe vettek.

A közlemény kiemeli a tálib szélsőségesek ellen végrehajtott hadműveletet Szári-Pul tartományban, ennek során a körzet egyik magas rangú tálib vezetőjével végeztek.

Az afgán kormánycsapatok az utóbbi időben fokozták a tálibok elleni támadásokat, a szélsőségesek ugyanis a tél folyamán megszilárdították az általuk elfoglalt területek feletti ellenőrzést. Az Afganisztáni Újjáépítést Felügyelő Szervezetnek (SIGAR) az év elején kiadott jelentése szerint az országot egykor irányító dzsihadisták Afganisztánnak mintegy felét tartják újra ellenőrzésük alatt.

A tálibok egyelőre nem kommentálták a hírt.

A héten ugyanakkor folytatódtak az országban 17 éve dúló konfliktus lezárását célzó béketárgyalások is, amelyek során hétfőn a tálibok vezetői Zalmay Khalilzaddal, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottjával találkoztak Dohában.

A hónap elején korábban Moszkvában ült tárgyalóasztalhoz több afgán politikai mozgalom képviselője, köztük tálibok, ellenzéki politikusok, egykori hadurak és törzsi vezetők is.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑