Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Több ország jelezte, hogy kész rubelben fizetni az orosz gázért

2022. 04. 18.

Több orosz földgázvásárló is beleegyezett abba, hogy áttérnek a rubelben történő elszámolásra – közölte pénteken Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes.

“Várjuk a döntést [a rubelre való átállásról] más importőröktől is” – tette hozzá Novak a minisztériumi lapban megjelent kommentárjában, anélkül, hogy felfedte volna a már átszerződött vásárlók kilétét.

A miniszterelnök-helyettes megjegyezte, hogy az uniós országok valószínűleg nem lesznek képesek teljesen helyettesíteni az orosz energiát a következő 5-10 évben.

Lehetetlen arról beszélni, hogy Európa energiabiztonságát orosz erőforrások nélkül garantálni lehessen – mondta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön azt közölte, hogy egyes nyugati országok nem fizetnek időben az orosz energiaszállításokért. Az orosz elnök a múlt hónapban rendeletet írt alá, amely április 1-jétől új fizetési eljárást ír elő az orosz gázért a barátságtalan országok számára.

Az intézkedés azokat az országokat érinti, amelyek szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben, és befagyasztották a devizatartalékait.

Oroszország utasította a “barátságtalannak” minősített országokban működő vásárlókat, hogy nyissanak két számlát az orosz Gazprombankban, egyet euróban, egyet pedig rubelben. A gázért történő fizetés az eurószámlára érkezne, majd a bank átváltja azt rubelre. Az állami tulajdonú Gazprom a rubel megérkezése után tekinti a kifizetéseket teljesítettnek.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a héten azt mondta, hogy az ország kész a javasolt rendszer szerint fizetni az orosz gázért. Szijjartó hozzátette, hogy Magyarország szerint ez nem sérti az EU szankciós rendszerét.

Pénteken Vahan Kerobjan örmény gazdasági miniszter az RBC orosz médiumnak azt mondta, hogy Jereván már többször fizetett rubelben a földgázért.

Korábban Szlovákia is jelezte, hogy kész rubelben fizetni az orosz energiahordozókért.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑