Cadmus fordítás Cadmus

Több palesztin is megsérült az izraeli nacionalisták jeruzsálemi felvonulását megelőző összetűzésekben

Legalább 17 palesztin megsérült az izraeli szélsőséges nacionalisták keddi, Jeruzsálem óvárosában tartott zászlós felvonulását megelőző összetűzésekben – közölte az izraeli sajtó palesztin egészségügyi forrásokra és a vörös félholdra hivatkozva.

A nap folyamán rohamrendőrök és lovasrendőrök zárták le a jeruzsálemi óvárosban található Damaszkuszi kapu térségét, ahol palesztinok ezrei gyülekeztek még a menet előtt. A biztonsági erők villanógránátokat is bevetettek tömegoszlatásra.

A rendvédelmi szervek várhatóan meg fogják akadályozni azt is, hogy az izraeli felvonulás résztvevői áthaladjanak a muszlimok lakta városrészhez vezető kapun, ahol számos keresztény, muzulmán és zsidó kegyhely található.

Helyszíni beszámolók szerint izraeli szélsőséges nacionalisták százai gyülekeztek a Damaszkuszi kapu előtt.
A vitatott izraeli megmozdulásra mintegy ötezer résztvevőt vártak. Mivel ez a felvonulás a jeruzsálemi óváros muszlimok lakta negyedeit is érinti, a palesztinok provokációnak tekintik.

Az izraeli megmozdulást Benjámin Netanjahu volt konzervatív miniszterelnök hívei szervezik, ami a hírügynökségek szerint a helyzet további elmérgesedéséhez vezethet.

A felvonulók izraeli zászlókat lengettek. Egyesek pedig azt skandálták, hogy “halál az arabokra”.

“Jeruzsálem minden felekezeté, de a város Izraelben van. Izraelben pedig biztosítani kell, hogy szabadon oda mehessünk, ahová akarunk zászlóval, vagy anélkül” – hangoztatta Doron Avrahami, a felvonulók egyike sérelmezve a rendőrségi korlátozásokat.

A jeruzsálemi városvezetés szerint nagyjából kétezer rendőr biztosítja a menetet.

Beni Gantz védelmi miniszter a biztonsági erők képviselőivel tartott tanácskozáson hangsúlyozta, hogy mindenképpen el kell kerülni a feszültséget, és meg kell védeni Izrael állampolgárainak – zsidóknak és araboknak – a biztonságát.

A két legnagyobb palesztin frakció, a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász és a Ciszjordániát vezető Fatah válaszul “harag napját”, vagyis tiltakozó akciót hirdetett. A Jerusalem Post című helyi lap hétfőn közölte, hogy az izraeli hadsereg ennek hatására további csapatokat vezényelt Ciszjordániába.

Mohamed Staje palesztin miniszterelnök óva intett a zászlós felvonulás esetleges veszélyes következményeitől.
Néhány órával a nacionalisták keddi megmozdulása előtt a Gázai övezetből a Hamászhoz köthető szélsőségesek gyújtószerkezetekkel felszerelt léggömböket indítottak Izraelbe.

Ezek több tüzet is okoztak a határmenti zsidó települések földjein. Hasonló incidensekre egyébként nem volt példa az Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között május elején kirobbant rakétaháborúnak véget vető, május 21-ére virradóra megkötött tűzszünet óta.

A felvonulás a vasárnap hivatalba lépett Naftali Bennett kormányfő első igazi kihívása. Az egyébként nacionalista Bennett gyakorlatias politikát ígért tekintve törékeny kormánykoalícióját, amely a politikai paletta jobboldalától a centristákon és a balközépen át a baloldaliig terjedő pártokat foglal magában, sőt Izrael történetében első ízben az arab kisebbséget képviselő politikai erő is bekerült a kabinetbe.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑