Több rendőrtiszttel végzett egy pokolgép Afganisztánban

Tizenegy rendőrtiszttel végzett egy út mentén elhelyezett pokolgép az északkelet-afganisztáni Badahsán tartományban – közölte Szanaulláh Rúháni rendőrségi szóvivő szombaton.

Az áldozatok egyike egy helyi rendőrparancsnok volt. Az egyenruhások éppen megtámadott társaik segítségére siettek, amikor járművük mellett működésbe lépett a robbanószerkezet.

A tálibok több biztonsági ellenőrzőpontra csaptak le a tartományban található Has körzetben – tájékoztatott Rúháni.
A harcokban négy szélsőséges is életét vesztette, köztük a körzetparancsnok.

Badahsán tartomány legalább 30 százalékát a tálibok tartják ellenőrzésük alatt. Míg a felkelők a dohai egyezmény értelmében felfüggesztették az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő elleni támadásaikat, az afgán csapatok elleni erőszak fokozódott. Afgán és nyugati források adatai szerint a tálibok több mint 4500 támadást hajtottak végre a dohai megállapodás aláírása óta.

Az egyezményben a nemzetközi haderő fokozatos kivonását irányozták elő biztonsági garanciákért cserébe. Emellett szorgalmazták a tálibok és a kormány közötti béketárgyalások megkezdését egy fogolycserét követően. Az afgán kormány eddig 2710 tálib rabot engedett el, míg a szélsőségesek közel 460 fogoly szabadságát adták vissza.

A szélsőséges iszlamista tálibok 1996 és 2001 között irányították Afganisztánt, amíg a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követő amerikai beavatkozás el nem távolította őket a hatalomból. Azóta igyekeznek megdönteni a Nyugat támogatását élvező kabuli kormányt, amelyet Washington bábjának tartanak.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑