Cadmus fordítás Cadmus

Több száz afgán menekült Tádzsikisztánba a tálibok támadása elől

2021. 07. 15.

Közel 350 afgán menekült a tálibok támadása elől a szomszédos Tádzsikisztánba az elmúlt két napban – jelentette a Khovar tádzsik hírügynökség a közép-ázsiai ország határőrségére hivatkozva szerdán.

“Az afgán menekültek Badahsán tartomány lakói, és a tálib fegyveres csoportok elől menekültek, hogy az életüket mentsék” – mondta el egy határőr, hozzátéve, hogy a menekültek fele gyerek volt, és két csecsemő is meghalt az út során.

Az összesen 347 fős csoportban 113 kislány, 64 kisfiú, 91 férfi és 77 nő volt a forrás szerint. Néhány menekült még a jószágait is áthajtotta a határon.

Az elmúlt napokban az amerikai- és a NATO-csapatok kivonulásával a tálibok több támadást indítottak kabuli erők ellen.

Múlt héten több mint ezer afgán katona kelt át a tádzsik határon a tálib lázadókkal folytatott harcokat követően.
Oroszország pénteken közölte, hogy a tálibok jelenleg az afgán-tádzsik határ közel kétharmadát ellenőrzik. Moszkva a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetén (ODKB) keresztül biztosította Dusanbét, hogy megvédi Tádzsikisztánt, ahol két katonai bázist is fenntart, összesen mintegy 7500 emberrel.

Emomali Rahmon tádzsik elnök július 5-én 20 ezer tartalékost rendelt országa Afganisztánnal közös határszakaszára.

Szerdán a tádzsik határőrök azt közölték, hogy több mint 3,5 kilogramm kábítószert találtak az afgán menekültek holmijában, amit elkoboztak.

Tádzsikisztán, amely a szovjet utódállamok közül az egyik legszegényebb, 1340 kilométeres közös határszakasszal rendelkezik Afganisztánnal, ami az egyik fő kereskedelmi útvonala az Afgaisztánból Oroszországba és európai országokba csempészett kábítószereknek.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑