2018. 10. 17.

Több száz dzsihadistával végzett idén az egyiptomi hadsereg

Csaknem négyszázötven dzsihadistát ölt meg az egyiptomi hadsereg a Sínai-félszigeten az Iszlám Állam ellen indított, nyolc hónapja tartó katonai hadművelete során – jelentette be a hadsereg szóvivője.

A „Sínai 2018” nevet viselő akciót idén februárban indították egy ottani mecsetben elkövetett merénylet után, amelyben háromszázan vesztették életüket.

A hadművelet során meggyilkolt katonák száma a hadsereg adatai szerint harminc körül van.

„A hadsereg a légicsapásokat a civilek által lakott területeken kívül hajtja végre” – hangsúlyozta Támer ar-Rifáí szóvivő válaszul emberi jogi szervezeteknek arra a vádjára, miszerint a hadművelet súlyos károkat okoz a polgári lakosságnak.

Ar-Rifáí megerősítette, hogy az érintett zónában élők támogatják az akciót, a katonaság pedig humanitárius segítséget nyújt nekik.

A sajtónak nincs engedélye a szabad mozgásra a hadművelet által érintett területeken, a hadsereg júliusban azonban megszervezett a külföldi média számára egy látogatást Al-Arís vásorába, az Észak-Sínai Kormányzóság székhelyére.

Az előző elnöknek, az iszlamisták által támogatott Mohamed Murszinak 2013-as elmozdítása után rendőrök, katonák és polgári lakosok százai estek a dzsihadisták áldozatául.

MTI

, , , ,
Back to Top ↑