Cadmus fordítás Cadmus

Több száz egyiptomit ítéltek el a 2013-as tüntetések miatt

2018. 01. 10.

A kairói büntetőbíróság 262 embert ítélt kedden három és huszonöt év közötti börtönbüntetésre a Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök 2013-as elmozdítását követően kirobbant tüntetéseken való részvétel és a tiltakozásokat kísérő erőszakcselekmények miatt – jelentette a MENA hivatalos egyiptomi hírügynökség.

A bíróság 17 embert életfogytiglani (Egyiptomban 25 év), 223 embert 15 év, és 22 embert három év börtönbüntetésre ítélt. Az ügyben 115 embert felmentettek, két vádlott pedig meghalt az eljárás idején. A vádlottakra emellett összesen 40 millió egyiptomi fontnak (csaknem 600 millió forintnak) megfelelő pénzbírságot róttak ki állami tulajdon rongálása címén.

A vádlottakat egyebek között rendőrök és civilek előre megfontolt meggyilkolásában, fegyveres tüntetés szervezésében, a közbiztonság veszélyeztetésében, hatóságokkal szembeni ellenállásban és kormányzati épületek megrongálásában találták bűnösnek.

A főügyészség által elrendelt nyomozás szerint a vádlottak az Egyiptomban terrorszervezetként nyilvántartott és betiltott Muszlim Testvériség nevű iszlamista pánarab szervezet tagjai. A szervezetet 2013-ban tiltották be, azután, hogy a hadsereg megdöntötte a hozzá köthető Mohamed Murszi iszlamista elnök hatalmát. A Muszlim Testvériség azt állítja magáról, hogy békés szervezet, és elítéli az ellene irányuló nyomást.

A jelenlegi államfő, Abd Al-Fattah Al-Sisi által – akkor még hadsereg-főparancsnoki tisztségében – véghezvitt hatalomváltás után Murszi hívei hat héten át megszállva tartották az egyiptomi főváros két közlekedési csomópontját. A kairói Rábaa el-Adavíja mecset körül és a főváros gízai oldalán található en-Nahda téren tartott tiltakozó akciók erőszakos feloszlatása során a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő szervezet szerint legalább 817 civil és 10 rendőr vesztette életét.

A Kairótól délre található Beni-Szuef város büntetőbírósága tavaly szeptemberben szintén életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Mohamed Badíét, a Muszlim Testvériség vezetőjét erőszak szításának vádjával.

Orientalita.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑