2019. 06. 14.

Több száz tálib foglyot engedett szabadon az afgán kormány

Az afgán kormányzat csütörtökön bejelentette: szabadon engedett 490 tálib foglyot, hogy ezzel mutassa ki jóindulatát a megrekedt béketárgyalások folytatására.

Feroz Basári, az afgán kormány médiaközpontjának vezetője az AP amerikai hírügynökségnek elmondta: az afganisztáni börtönökből szabadon engedett kormányellenes tálibok vagy betegeskedtek, vagy már kevesebb mint egy év volt hátra a börtönbüntetésükből.

Hozzátette: Asraf Gáni afgán elnök a ramadán végét jelző ünnep, az íd al-fitr alkalmából rendelte el több száz ember szabadon engedését.

A kabuli kormány az Egyesült Államok támogatásával igyekszik tárgyalóasztalhoz kényszeríteni a tálib mozgalom vezetőit, hogy véget vethessenek az afganisztáni konfliktus 2001 óta tartó legújabb szakaszának.

A szélsőséges tálibok egyelőre nem hajlandóak hivatalos megbeszéléseket folytatni az általuk amerikai bábkormánynak tartott kabuli vezetéssel, ám többször találkoztak az amerikai küldöttséggel Katarban. A dohai kétoldalú tárgyalások fő témája az amerikai csapatkivonás és a terrorizmus elleni garanciák.

Az Afganisztánt 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító szélsőséges iszlamista mozgalom az ország jelentős részén komoly befolyással bír. A tálibok az Afganisztán területén lévő külföldi erők távozását és olyan kabuli vezetés létrehozását akarják elérni, amely az iszlám általuk vallott, radikális felfogását követi.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑