Több százan szöktek meg Zimbabwe és Malawi karanténjaiból

Több százan szöktek meg Zimbabwe és Malawi karanténjaiból, köztük igazolt koronavírus-fertőzöttek is, a két ország hatóságai csütörtökön óvatosságra intették a környékbelieket.

Malawiban nagy erőkkel keresik azt a több mint 400 embert, akik Blantyre karanténná alakított futballpályájáról szöktek meg.

A nagyrészt Dél-Afrikából érkezett emberek az egészségügyi személyzet és az őrök szeme láttára másztak át a kerítésen, akik védőfelszerelés híján nem akadályozták meg őket a szökésben.

Sajtóforrások szerint több esetben lefizették az őröket, és a kapun sétáltak ki. Az eltűntek között legalább 46-nak korábban pozitív lett a vírustesztje.

Zimbabwében Paul Nyathi rendőrségi szóvivő szerint több mint 100-an szöktek meg egy szintén külföldről hazatérők számára kialakított karanténból.

Az országban regisztrált új fertőzöttek zöme a külföldről hazatérők soraiból kerül ki, Obadiah Moyo egészségügyi miniszter a héten a parlamentben azt mondta, a karanténok immár veszélyforrássá váltak.

A két országban összesen kevesebb mint 200 fertőzöttet regisztráltak, ám a kontinens járványgócának számító Dél-Afrikában, ahova számos állampolgáruk dolgozni jár, több mint 25 000 koronavírusos esetről tudnak.

Dél-Afrika felől sokan illegálisan lépnek be Zimbabwe területére, ők nem jelentkeznek az egészségügyi hatóságoknál.
Többen nem várják meg a tesztelések eredményét Malawi Mozambikkal szomszédos határátkelőjénél sem. A hét végén itt több mint 2000 ember torlódott fel.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑