Cadmus fordítás Cadmus

Több tízezer tigréi menekült él borzalmas körülmények között Szudánban

2021. 02. 27.

Több mint 61 ezer ember menekült el a harcok sújtotta észak-etiópiai Tigréből a szomszédos Szudánba, ahol borzalmas körülmények között kényszerülnek élni – közölte pénteken az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet.

Az MSF szerint jelenleg mintegy 12 ezer menekült tartózkodik a határ közelében kialakított Hamdayet tranzittáborban megfelelő szállás, víz- és élelmiszerellátás, takarók és tisztálkodási lehetőség nélkül. Az embereket elvileg 72 órán belül az ország belsejében található menekülttáborokba kell szállítani, ahol az alapvető szolgáltatások megvannak számukra.

A MSF azonban úgy tudja, egyes menekültek már hónapok óta a tranzittáborban tartózkodnak, miközben folyamatosan jönnek újabb emberek. Hozzátette, hogy az ENSZ irányelvei kimondják, hogy biztonsági okokból nem szabad menekülttáborokat felhúzni a határok mentén.

“A menekültek borzalmas, egészségtelen körülmények között élnek. Ez a helyzet súlyosan rányomja bélyegét az emberekre, lelki és testi károkat okozva” – közölte a szervezet.

Az etióp szövetségi hadsereg november elején indított offenzívát a térséget korábban uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) ellen, amelyet felkeléssel vádolt. Ezrek haltak meg, további több mint 300 ezren menekültek el otthonukból a harcok és légicsapások nyomán, és humanitárius katasztrófa alakult ki a már amúgy is szegény, mintegy ötmillió lakosú régióban.

A konfliktus éppen az aratás előtt tört ki a mezőgazdasági régióban, amelyet ráadásul sáskajárás is sújt.
Tigrében továbbra is zajlanak harcok, és eritreai csapatok is bekapcsolódtak a konfliktusba az etióp kormányerők oldalán.

Az etióp vöröskereszt szerint Tigrében mintegy 3,8 millióan szorulnak segélyre.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑