2019. 01. 10.

Több tízezren menekültek el a Boko Haram támadásai elől

Több mint harmincezren menekültek el a Boko Haram nevű nigériai terrorszervezet elől Maiduguriba, az északkelet-nigéria Borno állam székhelyére az utóbbi hetekben – közölte az ENSZ szerdán.

A világszervezet közlése szerint a több tízezer ember december 20. óta érkezett Maiduguriba a terroristák felerősödött támadásai elől menekülve. Többségük a csaknem 200 kilométerre észak-keletre fekvő Baga városából, melyet az év végén foglaltak el az iszlamista fegyveresek, és a nigériai hadsereg csak nehéz harcok árán foglalt vissza.

A Csád-tó közelében fekvő Baga városa a dzsihadisták ellen harcoló térségbeli országok haderőinek egyik fontos támaszpontja számára ad otthont. A bázison fegyvereket, lőszereket és egyéb haditechnikai eszközöket tárolnak, ami nyilvánvaló célponttá teszi a szélsőségesek számára, akik 2015-ben már egyszer lerohanták a támaszpontot.

A nigériai hatóságok eddigi közlése csupán néhány ezer menekültről szólt.

Nigéria északkeleti, főként muszlimok lakta térségét csaknem egy évtizede rettegésben tartja a Boko Haram. Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezetnek hűséget fogadó fegyveres csoport 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért, és az elmúlt években több támadást hajtott végre Kamerunban, Csádban és Nigerben is. Tevékenysége miatt az érintett országokban több mint 20 ezren vesztették életüket, és mintegy 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.

Muhammadu Buhari nigériai elnök kormányzata korábban többször is azt állította, hogy országa megnyerte a terroristák ellen vívott háborút. Az államfő tavaly júniusban kijelentette: az ország észak-keleti térsége már „konfliktus utáni stabilizációs szakaszon” megy át. Ezzel szemben a Boko Haram a nyár vége óta fokozta a támadásait, s az utóbbi hónapokban katonák és civilek százait ölte meg.

Megfigyelők szerint a nigériai terroristák jelentette veszély korántsem múlt még el.

MTI, Magyar Idők

, , ,
Back to Top ↑