2017. 01. 12.

Több tucat civil élet árán lőtték le a tálib harcosokat

A tálibok által élő pajzsnak használt harminchárom afgán civil is meghalt, huszonhét pedig megsebesült Kunduz tartományban egy novemberben végrehajtott közös afgán–amerikai katonai akcióban – közölték csütörtökön az ázsiai országban állomásozó amerikai erők az ügyben lefolytatott vizsgálat alapján.

Afgán és amerikai katonák két tálib parancsnokot akartak kézre keríteni az észak-afganisztáni tartomány Boz nevű falujában, de tűz alá vették őket a házakból. A koalíciós erők légi támogatást kértek, és a harci gépek csapásaiban meghalt, illetve megsebesült többtucatnyi civil. A sértetlenül maradt lakosok utána a holttestekkel – köztük gyerekekével és a tálib harcosok családtagjaiéval – a tartományi kormányzó hivatalához vonultak, hogy ily módon tiltakozzanak és tegyenek panaszt.

Az amerikai erők közleménye szerint „megállapították, hogy sajnálatos módon 33 civil meghalt és 27 megsebesült”, amikor a katonák viszonozták olyan „tálibok támadását, akik civil lakóházakat használtak tüzelőállásnak”.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑