Több tucat embert mészárolt le két milícia Kongóban

Legalább 40 embert mészárolt le szerdára virradóan a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén két lázadó milícia – közölte egy kongói civil aktivista csoport szerdán.

Az ENSZ-szel is kapcsolatban álló Béke, Demokrácia és Emberi Jogok Központja (CEPADHO) nevű szervezet szerint a gyilkosságokat a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) lázadócsoport és a Madina at-Tauhíd va-l-Muvahhidín (MTM) néven ismert, az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető milícia követte el Ituri tartomány Samboko, Bandavilema és Walese-Vukutu településein.

A hírt a tartományból később hivatalosan is megerősítették, Irumi körzet hatóságai szerint 54-en haltak meg, és többen megsebesültek. Gili Gotabo helyi aktivista szerint a holttesteket egyelőre senki nem vitte el a helyszínről, sok ember pedig – újabb támadástól félve – elhagyta otthonát.

A CEPADHO szerint a nagyrészt ugandai muszlimokból álló ADF múlt hét péntek óta több rajtaütést hajtott végre a térségben.

A szervezet értesülései szerint a milícia október 30-a óta legalább 627 civilt ölt meg, közülük több mint 515-öt az északkelet-kongói Beni térségében.

Az afrikai ország forrongó északkeleti felében számos fegyveres csoport rivalizál egymással a földterületek, valamint az ásványkincsek – főleg a kobalt és az arany – kitermelésének az ellenőrzéséért. A térségben egyes becslések szerint 160 fegyveres csoport mintegy 20 ezer harcosa tevékenykedik.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑