Cadmus fordítás Cadmus

Több tucat embert mészároltak le a Kongó északkeleti részén

2022. 02. 02.

Legalább 60 ember vesztette életét a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén egy menekülttáborban elkövetett vérengzés során – közölték szerdán humanitárius források.

A térség biztonsági helyzetét nyomon követő Kivui Biztonsági Figyelő (KST) csoport közlése szerint Ituri tartomány Djugu területén található menekülttáborát kedd este rohanták le milicisták, akik szúró-és vágófegyverekkel támadtak az ott élőkre.

A tábort működtető Nemzetközi Karitász (Carital Internationalis) nevű katolikus segélyszervezet azt közölte, hogy több holttestet csak szerda reggel találtak meg.

Az ENSZ decemberi adatai szerint a táborban mintegy 4000 embert szállásoltak el.

A hatóságok a mészárlásért a Szövetség Kongó Fejlődéséért (Codeco) nevű milíciát tették felelőssé, amely azt hangoztatja, hogy a tartományban élő, földműveléssel foglalkozó lendu etnikum érdekeit képviseli, és többször csapott össze a rivális, pásztorkodásból élő hema etnikum tagjaival.

A KST adatai szerint november végétől december elejéig, alig nyolc nap alatt legalább 123 civilt gyilkoltak le a térségben, a mészárlások többségét menekülttáborokban követték el.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑