Több tucat embert vettek őrizetbe Szudánban terrorizmus gyanújával

A szudáni biztonsági erők őrizetbe vettek 41 embert terrorizmus gyanújával, és olyan mennyiségű robbanószert foglaltak le, amellyel az egész fővárost fel lehetett volna robbantani – közölte szerdán a szudáni főügyész és rendőrfőkapitány.

A robbanószerek között volt erősen robbanékony ammónium-nitrát is – közölte Tag esz-Szir al-Hibír főügyész és Ezzeddín al-Sejk rendőrfőkapitány újságírókkal a fővárosban.

Ez az anyag okozta a bejrúti kikötőben augusztus 4-én bekövetkezett detonációt: az egyik kikötői raktárban 2700 tonna, évek óta tárolt ammónium-nitrát robbant fel, a balesetben legalább 190-en meghaltak, mintegy 6500-an megsérültek, és körülbelül 300 ezer ember vált hajléktalanná.

A szudáni terroristagyanús személyeket 12 különböző razzia során vették őrizetbe a Gyors Támogató Erők (RSF) nevű paramilitáris szervezet tagjai, akik csaknem 3600 robbanószert foglaltak le – mondta a szudáni főügyész.

Az RSF szóvivője elmondta, hogy az őrizetbe vett emberek némelyike a gyanú szerint érintett volt az Abdalla Hamdok szudáni miniszterelnök konvoja ellen márciusban pokolgéppel és lőfegyverrel megkísérelt merényletben. Sem a kormányfőnek, sem kíséretének nem esett bántódása.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑