Cadmus fordítás Cadmus

Több tucat halottja van egy nigériai robbanásnak

2023. 01. 26.

Többtucatnyi szarvasmarha-tenyésztő és járókelő halt meg, és többen megsebesültek egy pokolgéprobbanás következtében Nigéria középső részének északi térségében – közölte helyi idő szerint szerdán a kormány egy illetékese és a szarvasmarha-tenyésztők szóvivője.

Mint a szóvivő elmondta: a környéket megrázó robbanás kedden éjjel történt, amikor fulani pásztorok a marháikat Benuéből áthajtották Nasarawába, mivel Benuéban legeltetési tilalom van érvényben, és a törvénysértők állatait elkobozzák. A szóvivő szerint a robbanás legalább 54 embert azonnal megölt, de nagyon sokan meg is sérültek.

Abdullahi Sule, Nasarawa kormányzója megerősítette, hogy bombarobbanás történt, és közölte, hogy már tanácskozott a biztonsági szervekkel arról, hogy az incidens miatti feszültséget hogyan lehet kezelni – közölte az MTI.

Az adott térségben, amelyet középső övezetnek neveznek, gyakran történnek összecsapások a fulani pásztorok és a túlnyomórészt keresztény farmerek között, amelyet gyakran etnikai-vallási konfliktusként írnak le.

Ugyanakkor az is konfliktusokhoz vezet, hogy egyre nagyobb területeket kell megművelni a lakosság számának növekedése és a klímaváltozás miatt, ezért a nomád marhatartók csordáinak legelőterülete egyre jobban csökken.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑