Cadmus fordítás Cadmus

Több tucat kormánykatonát öltek meg a tálibok

Az afganisztáni biztonsági erők legalább 31 tagja halt meg a tálib harcosok támadásaiban az ország három északi tartományban – közölték szerdán afgán vezetők.

Egy magát rendőrnek álcázó tálib közreműködésével a tálibok kedd éjjel Balh tartományban a Mazari-Sarif-Sibargán autópálya mellett kilenc rendőrt öltek meg.

A Kunduz tartományi Dasti Arcsi járásban a tálibok szerdára virradóra legalább három ellenőrző pont ellen intéztek támadást, 14 katonát megöltek és hatot megsebesítettek. Tahár tartományban a tálibok egy járőröző katonai járműre támadtak és a biztonsági erők nyolc tagját ölték meg kedden – közölték az érintett tartományok tisztségviselői.

Az elmúlt évben az ország északi részén voltak a leghevesebb összecsapások a szunnita iszlamista lázadók és a kormányerők között, mindkét oldalon több száz fős volt a veszteség.

A tálibok a múlt héten több támadást követtek el az afgán hadsereg támaszpontjai és ellenőrző pontjai ellen szerte az országban. A lázadók jelenleg ellenőrzésük vagy uralmuk alatt tartják gyakorlatilag Afganisztán területének felét.

Szinte naponta követnek el merényleteket afgán és amerikai katonák, vagy afgán kormányzati tisztségviselők ellen, miközben béketárgyalásokat folytatnak egy amerikai megbízottal a 18 éve tartó konfliktus, az Egyesült Államok leghosszabb háborúja lezárásáról. A tűzpárbajokban vagy a lázadók által az utak mentén elhelyezett pokolgépek robbanásában rengeteg civil is életét vesztette.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑