Cadmus fordítás Cadmus

Több tucat pigmeus vesztette életét egy kongói támadásban

2021. 01. 15.

Negyvenhat pigmeussal végzett a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű, ugandai eredetű iszlamista lázadócsoport a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén található, lázongó Ituri régióban – közölték illetékesek pénteken.

Adjio Gigi tartományi belügyminiszter megerősítette a veszteséglistát, és az ADF-et tette felelőssé a történtekért.
A csoport, amelynek eredetileg Uganda nyugati részén volt a székhelye, 1995-től fokozatosan megvetette a lábát a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Az AFD-et az ugandai kormány terrorszervezetként tartja nyilván. A szélsőségesek nem fogadják el a több évtizede hatalmon lévő Yoweri Museveni ugandai elnököt és rezsimjét, de évek óta nem hajtottak végre támadást hazájukban.

Annál többször veszik célba a kongóiakat. Január 4-én legalább huszonkét embert mészároltak le egy rajtaütés során az ADF emberei, az azt megelőző héten pedig tizenhét falusival végeztek.

A csoportot azzal vádolják, hogy 2014 óta ezrek, köztük ENSZ-békefenntartók haláláért felelős. A szervezet céljai nem ismertek pontosan, de Kongó forrongó északkeleti felében számos fegyveres csoport rivalizál egymással a földterületek, valamint az ásványkincsek – főleg a kobalt és az arany – kitermelésének ellenőrzéséért.

Az ADF azt követően fordult a civilek ellen, hogy a hadsereg 2019 októberében offenzívát indított a kifüstölésére. Az ENSZ szerint a szélsőségesek több mint ezer polgári személlyel végeztek 2019 és 2020 között.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑