Cadmus fordítás Cadmus

Több tucat terroristát likvidáltak a Sínai-félszigeten

2018. 08. 06.

Az egyiptomi hadsereg vasárnapi közlése szerint erői 52 dzsihadistával végeztek az utóbbi napokban a Sínai-félszigeten folytatott terrorellenes műveletük keretében, további 49 feltételezett iszlamistát pedig őrizetbe vettek.

Emellett több tucat robbanóeszközt hatástalanítottak, és számos búvóhelyet, illetve fegyverraktárt számoltak fel, illetve légicsapásokkal 32, fegyvereket és lőszert tartalmazó járművet semmisítettek meg.

A hatóságok vasárnapi összesítése szerint legkevesebb 368 szélsőséges iszlamista fegyveressel végeztek a biztonsági erők a rendőrök és katonák bevonásával februárban indított terrorellenes akció keretében. A műveletekben legalább 30 katona és rendőr vesztette életét.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök 2017 novemberében utasította a fegyveres erőket, hogy számolják fel a szélsőségesek tevékenységét. Az államfő az után határozott erről, hogy november végén az Iszlám Állam zászlaját magasba emelő fegyveresek tömeggyilkos merényletet követtek el a Sínai-félszigeten található Bír-el-Abdhoz közeli egyik település er-Rauda nevű mecsetjénél. A támadásban legalább 310 ember vesztette életét és csaknem 130 sebesült meg.

A Sínai-félszigeten azóta szaporodtak el a terrorcselekmények, hogy a mára már betiltott Muzulmán Testvériséghez tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben ezt követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, felvette a Vilájat Sínai (Sínai Tartomány) nevet, és támadásaiban azóta több száz egyiptomi katonával és rendőrrel végzett.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑