2018. 09. 24.

Többeket letartóztattak az iráni merénylettel összefüggésben

Mahmúd Alavi iráni hírszerzési miniszter hétfőn közölte, hogy több gyanúsítottat letartóztattak a szombati ahvázi katonai parádén elkövetett merénylet miatt.

„Be fogjuk azonosítani az összes terroristát, aki a támadáshoz köthető” – ígérte az áldozatok temetésén Alavi.

A gyászszertartásra ezrek gyűltek össze az ország délnyugati részén található Ahvázban. Iránban hétfőn nemzeti gyásznapot rendeltek el, Huzesztán tartományban zárva tartanak a közhivatalok, iskolák és bankok.

Eközben az iráni Forradalmi Gárdát vezető Hosszein Szalami az iszlám köztársaság pusztító bosszújával fenyegette ellenségeit, köztük az Egyesült Államokat és Izraelt.

„Korábban is láttátok bosszúnkat. (…) Látni fogjátok, hogy válaszunk megsemmisítő és pusztító lesz, és meg fogjátok bánni, amit tettetek” – hangsúlyozta az állami televízióban élőben közvetített beszédében Szalami.

Irán azzal vádolja az Egyesült Államokat, Izraelt és a Perzsa-öböl menti arab riválisait, hogy ők állnak az ahvázi katonai díszszemlén elkövetett támadás mögött. Washington tagadta, hogy ő vagy szövetségesei lennének felelősek a történtekért.

A szombati merénylet során négy fegyveres a tömegbe lőtt, és a legfrissebb adatok szerint megölt 24 embert, köztük az iráni elitosztag, a Forradalmi Gárda 12 tagját. A támadásban hatvanan sebesültek meg.

A merénylet elkövetőjeként jelentkezett az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, illetve egy iráni arab szeparatista mozgalom is, az Arab Küzdelem Ahváz Felszabadításáért. Utóbbi egy szeparatista ernyőszervezet, az Ahvázi Nemzeti Ellenállás tagja, amely önálló állam létrehozására törekszik az olajban gazdag Huzesztánban.

Egy iráni katonai szóvivő azt állította, hogy Szaúd-Arábia támogatja a szervezetet, amely kapcsolatban áll az Egyesült Államokkal és az izraeli titkosszolgálattal is.

A tetteseket két, Öböl menti országban képezték ki – tette hozzá.

Magyar Idők, MTI

, , ,
Back to Top ↑