2018. 06. 17.

Többeket őrizetbe vettek egy csütörtöki választási összetűzés miatt TörökországbanTizenkilenc embert vettek őrizetbe a hatóságok a délkelet-törökországi Sanliurfa tartományi székhelyen a kormánypárt egyik politikusa ellen elkövetett csütörtöki támadás kapcsán – jelentette szombaton az Anadolu állami hírügynökség. Az elfogottak között van Ismail Kaplan, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) ellenzéki tömörülés egy képviselőjelöltje is.

Az őrizetbe vételek előzménye, hogy a HDP hívei és a Sanliurfa tartományi Surucban kampányoló Ibrahim Halil Yildiz, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) politikusának támogatói között erőszakos összetűzés robbant ki, amelyben négy ember meghalt egyelőre nem teljesen világos körülmények között.

Lövöldözés vagy támadás

Hírügynökségi jelentés szerint fegyveresek támadtak az AKP kampánycsapatára, egy a BBC török nyelvű hírportáljának nyilatkozó szemtanú viszont azt mondta, hogy a két párt támogatói tüzet nyitottak egymásra. A szemtanú szerint a két, egymást kifejezetten nem szívlelő tábor között azután fajult el a helyzet, hogy egy boltvezető kijelentette az AKP támogatóinak: ő bizony nem fog a kormánypártra szavazni.

A halálos áldozatok között van állítólag Yildiz testvére, Ibrahim is. Az AKP elnöke, Recep Tayyip Erdogan török elnök a HDP-t és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezetet tette felelőssé a támadásért. A HDP elítélte a történteket. Törökországban – ahol a két évvel ezelőtti puccskísérlet óta rendkívüli állapot van érvényben – június 24-én előrehozott parlamenti és elnökválasztásokat tartanak.

Hirado.hu, MTI

, , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com