Többen életüket vesztették a jemeni vezérkari főnök főhadiszállása elleni rakétatámadásban

A jemeni vezérkari főnök családtagjai és katonák vesztették életüket a húszi felkelőknek tulajdonított rakétatámadásokban Maribban szerdára virradóra – mondták el katonai források.

A lázadók a jemeni kormányerők vezérkari főnökének, Sagir ben Azíznak a főhadiszállására csaptak le a Szanaától északkeletre található Maribban. A katonai vezető túlélte a támadást, de egyik fia és unokaöccse meghalt. Rajtuk kívül

egyes források szerint öten, más források szerint hatan vesztették életüket, és sokan megsebesültek.
A csapásokra azt követően került sor, hogy lejárt az április 24-én a koronavírus-járvány miatt hirdetett egyhónapos tűzszünet a lázadók és a kormányerők között. A húszik egyelőre nem számoltak be a támadásról. Maribban az elmúlt időszakban a fegyvernyugvás ellenére folytatódott a lázadók előrenyomulása, amelyet az arab koalíció légicsapásokkal torolt meg.

Az ENSZ igyekszik tárgyalóasztalhoz ültetni a feleket a tartós tűzszünet elérése és a 2018 végén megfeneklett béketárgyalások újrakezdése érdekében.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között.

Az ország gyakorlatilag két részre szakadt.
Az északi részt – beleértve a fővárost, Szanaát – a lázadók tartják ellenőrzésük alatt, míg az ország déli részét – amelynek Áden a központja – a jemeni kormány felügyeli. A polgárháborúban tízezrek haltak meg, és Jemen lakosságának körülbelül 80 százaléka szorul humanitárius segítségre.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑