Cadmus fordítás Cadmus

Többen életüket vesztették az újabb kasmíri zavargásokban

2018. 04. 02.

Legalább 17 ember, köztük 11 lázadó, három indiai katona és három civil vesztette életét a vitatott hovatartozású Kasmírban a biztonsági erőknek a szélsőségesek ellen indított műveletében, illetve az azt követően kitört zavargásokban vasárnap – közölte az indiai rendőrség.

Ses Paul Vaid helyi rendőrfőnök szerint csak Sopian körzet Draggad nevű falujában hét felkelő, köztük két katonai vezetőjük holttestét találták meg a biztonsági erőkkel történt összecsapást követően, amelyben három katona is sebet kapott.

Vaid szerint a szintén Sopian körzethez tartozó Kacsdura településen három felkelővel végeztek, de három katona is elesett. Az összecsapások a tájékoztatás időpontjában még zajlottak.

Antanag körzetben pedig a Hizb ul-Mudzsahedín szélsőséges szervezet egyik tagjával végeztek, egy másikat pedig őrizetbe vettek egy tűzpárbajt követően – tette hozzá a rendőrségi illetékes.

A hatóságok szerint több száz tüntető próbálta megzavarni kődobálással a szélsőségesek elleni műveletet végző biztonsági erőket.

A katonák válaszul könnygázzal oszlattak, és lövéseket is leadtak a tömegbe, ez három civil életét követelte.

Ez volt az utóbbi évek egyik legvéresebb zavargása az egyébként is nyugtalan régióban, ahol a lázadók rendszeresen támadásokat intéznek az indiai hadsereg támaszpontjai ellen.

India és Pakisztán függetlenné válásuk, azaz 1947 óta több háborút vívott egymással a többségében muszlimok lakta Kasmírért, amelyet Újdelhi és Iszlámábád is teljes egészében magának követel. A két szomszéd között 2016 óta egyre feszültebb a viszony a szélsőségesek térségbeli támadásai és az indai biztonsági erők túlkapásai miatt. Újdelhi iszlamista csoportok támogatásával és lázadás szításával vádolja Iszlámábádot, amely az indiai biztonsági erők visszaélései miatt nemzetközi jogi kampányt indított.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑