Többen életüket vesztették egy pokolgépes robbantásban a szíriai Tell-Abjadban

Legalább tizenhárman életüket vesztették és körülbelül húszan megsebesültek, amikor felrobbant egy autóba rejtett pokolgép a török határ mellett fekvő Tell-Abjad szíriai város piacán szombaton – számolt be a török állami média.

Ankara az általa terrorszervezetként nyilvántartott, Törökországban tevékenykedő Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), valamint a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát tette felelőssé a támadásért. A török védelmi minisztérium elítélte a merényletet. Egyelőre senki sem jelentkezett elkövetőként.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, nagy-britanniai székhelyű szervezet szerint törökbarát harcosok és civilek is halálukat lelték a robbantásban. A támadásban több környékbeli üzlet és jármű is megrongálódott.

Tell-Abjadban heves harcok zajlottak az elmúlt hetekben, miután a török hadsereg október 9-én offenzívát indított Szíria északkeleti részén az YPG ellen. Ankara a PKK bábjának tartja a milíciát, amely Washington szövetségese a terrorellenes küzdelemben. A várost jelenleg a török csapatok tartják felügyeletük alatt.

Az összecsapásoknak egy orosz-török megegyezés vetett véget, amelynek értelmében az YPG visszavonult a török határ közeléből. Emellett a felek megállapodtak, hogy a szíriai határ mentén 10 kilométer szélességben kialakított biztonsági sávban orosz és török alakulatok közösen járőröznek. Oroszország a damaszkuszi kormányt támogatja a szíriai konfliktusban, míg Törökország a felkelők oldalán áll.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán leszögezte: Törökország fenntartja a jogot a hadműveletek újrakezdésére, ha az YPG nem vonul ki teljesen a határ mentén található területekről.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑