Többen életüket vesztették Szomáliában egy pokolgépes merényletben

Legalább huszan életüket vesztették és harmincan megsebesültek péntek este a szomáliai főváros, Mogadishu egyik étterme előtt elkövetett pokolgépes merényletben – közölte a helyi mentőszolgálat.

A szomáliai sajtó és szemtanúk szerint fegyverropogást lehetett hallani a kikötői negyed közelében lévő Luul Yemeni nevű étteremnél elkövetett robbantást követően.

“Eddig húsz holttestet és harminc sebesültet szállítottunk el a helyszínről” – mondta Abdulkadir Aden, az AAMIN nevű mentőszolgálat alapítója a Reuters hírügynökségnek.

Ahmed Abdullahi szemtanú szerint egy gyorsan hajtó kocsi robbant fel az étteremnél. A Radio Mogadishu helyi rádióadó szerint komoly károk keletkeztek.

Egyelőre egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként.

Péntekre virradóra az al-Shabaab nevű iszlamista terrorcsoport feltételezett harcosai megtámadtak egy szomáliai börtönt, és a biztonsági erők legalább nyolc tagját megölték. Elkövetőként az al-Shabaab jelentkezett, azt állítva, hogy a támadók csaknem négyszáz rabot szabadítottak ki.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab célja az, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit Szomáliából, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és iszlám jogrendet vezessen be az országban. A dél- és közép-szomáliai területeket ellenőrző szélsőségesek ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre támadásokat kormányzati, katonai és civil célpontok ellen.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑